Annons:

Den här vintern lär bli ännu värre – då kommer elchocken

Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Den här vintern lär bli ännu värre – då kommer elchocken

Redan den gångna vintern chockades många av skyhöga elräkningar. Nu ser det ut att bli ännu värre. I januari väntas elräkningar som är flera gånger högre än i december.

Annons:

Det är några riktigt svettiga månader som väntar för den med lite mindre plånbok. Inte minst om man bor i villa. Elkostnaden för december, januari och februari kommer att ligga på totalt 35 100 kronor för en normalvilla i elområde 3 som förbrukar 20 000 kilowattimmar, rapporterar TT.

– Fakturan nu i december, som avser novembers förbrukning, ligger på i genomsnitt 2 800 kronor för en normalvilla i södra Sverige. I januari kommer den att bli betydligt högre. Det är mycket pengar i förhållande till vad vi betalade i vintras, säger Maria Erdmann, vd för God El, som räknat på hur elkostnaderna kan bli i vinter utifrån hur elterminer handlas på börsen nu.

Orsakerna till de höga elpriserna är flera. Kriget i Ukraina har gjort energimarknaden i Europa orolig, enligt Maria Erdmann, och efterfrågan och utbud går inte ihop. Dessutom har Frankrike problem med sina kärnkraftverk och behöver köpa el från Tyskland.

I Sverige står kärnkraftverket Ringhals 4 stilla och det gör även den största reaktorn, Oskarshamn 3, under några veckor i december. Det är den största reaktorn i Sverige.

– Elpriser är väldigt väderstyrda, och prognosen för vintern är att den blir kall och torr, och att det kommer att blåsa dåligt. Vi hade lägre elpriser än befarat under tidiga hösten, just på grund av vädret. Idealvädret för ett lågt elpris är annars som en svensk midsommarafton, säger hon enligt TT.

"Gäller att hålla i nu"

För att klara vinterns elsmäll behöver man spara på både el, varmvatten och pengar. 

– Det gäller att hålla i nu. Men se till att spara där det faktiskt påverkar förbrukningen. Ta till exempel inte bort julbelysningen, en en adventsljusstake med ledlampor behöver lysa i hela 1 428 timmar för att förbruka en kWh.

Saker som verkligen slukar el är golvvärme, handdukstork och torktumlare.

– Om man sänker temperaturen en grad sparar det fem procent av uppvärmningskostnaden, som står för hälften av förbrukningen för ett hus. Svenskar duschar också länge, mellan sex och tio minuter om dagen. Vi kan duscha kortare och därmed spara varmvatten som drar mycket el, säger Maria Erdmann.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenskalmar.nu

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt