En del produkter på julbordet har stigit mer än andra i pris.
Foto: MostPhotos
Det finns förstås flera miljoner olika definitioner av vad som är julmat och vad som ska finnas på julbordet. Statistiska centralbyrån, SCB, har tittat närmare på ett antal produkter som åtminstone ingår på mångas julbord.
Och det är ingen rolig läsning för plånboken.
– Mycket på det julbord vi har satt ihop har under 2022 ökat mer i pris än den generella prisutvecklingen för livsmedel, som i sin tur utvecklats snabbare än inflationen, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.
Mest har apelsiner, sill samt gravad och rökt lax ökat i pris. Apelsiner har blivit nästan dubbelt så dyra under det här året.
– Priserna på gravad och rökt lax har sedan december 2021 stigit med 35,5 procent medan priset på sillkonserver stigit med 28,7 procent, säger Carl Mårtensson.
Produkterna som stigit minst i pris är choklad, nötter, torkad frukt och griskött. Under 2022 har det generella priset på livsmedel stigit med 17 procent. Samtidigt har den generella prisutvecklingen på konsumtionsvaror och tjänster i Sverige stigit med nio procent.
En del blir billigare
Sedan ett tiotal år tillbaka har priserna på julbordsmaten stigit relativt stabilt, men över vissa år har det varierat kraftigt. Sillen är en vara som ofta åkt bergochdalbana i Konsumentprisindex. Prisfallen sker i regel vid olika högtider.
– Sill, choklad och gravad och rökt lax brukar bli billigare i december medan priset på griskött och annat godis än choklad brukar gå upp. De senaste åren har priserna på griskött och godis höjts lagom till jul och sedan sänkts i januari, säger Carl Mårtensson.