Bilden är en genrebild.
Foto: Micael Rundberg
Från och med 2023 ska alla landets katter vara id-märkta och registrerade hos Jordbruksverket. Det gäller såväl innekatter som utekatter.
Under måndagen och tisdagen var Jordbruksverkets sajt, där man gör registreringen, överbelastad när kattägare gick in för att uppfylla det nya lagkravet för sina fyrbenta små vänner.
50 000 registreringar
Enligt Jordbruksverket har cirka 50 000 katter registrerats de senaste dagarna, och det tvingade myndigheten att lägga ut följande text på sin hemsida i går:
”Vänta gärna med att registrera katten. Just nu är det många som vill använda e-tjänsten, men det går bra att vänta med att registrera katten till ett senare tillfälle. Syftet med lagen ska ses över lång tid och registreringen måste därför inte ske omedelbart. Välkommen tillbaka senare!”
Därför ska katter registreras:
När alla katter är märkta och registrerade blir det enklare att återförena en bortsprungen katt med sin ägare. Då kan man också se vilka katter som saknar ett hem så att de kan få hjälp till eventuell vård och att hitta ett hem. Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och de kan besluta om åtgärder om en katt inte är märkt eller registrerad.
Så registrerar du din katt:
Du registrerar din katt i Jordbruksverkets e-tjänst, vilket kostar 40 kronor per katt. Det kan dröja innan du ser din katt i registret även om registreringen gått igenom.
Om du inte vill eller kan använda e-tjänsten kan du använda en blankett. Det kommer då att kosta 100 kronor per katt och du betalar med faktura. Din katt kommer då att synas i registret först när Jordbruksverket hunnit handlägga den manuella registreringen. Man kan inte göra registrering via telefon.
Källa: Jordbruksverket