Annons:

Hyresförhandlingar för Kalmarhem är klara

Per Stephani, vd Kalmarhem. Foto: Pressbild

Hyresförhandlingar för Kalmarhem är klara

Nu har boende i Kalmarhems nästan 5 000 lägenheter fått sin hyror för 2023 fastställda. Det blir en kraftig höjning, men det kunde ha blivit mer. 

Annons:

Det är främst fördyrande el- och uppvärmningskostnader som skapat rekordinflationen, detta har drabbat fastighetsägare hårt. I inledningen av årets hyresförhandlingar fanns det i landet krav på rekordhöjningar av hyran. I vissa fall var utgångsbudet 12 procent. För Kalmarhems del handlade om en utgångspunkt med att höja hyrorna med 7,4 procent. Förhandlingarna med Hyresgästföreningen strandade och det avgjordes i hyresnämnden. 

Den nya hyran för 2023 innebär en höjning med 4,5 procent för Kalmarhems hyresgäster. För den som har en tvåa med en hyra på 5 000 kronor innebär det en ökning med 225 kronor, de nya hyrorna gäller retroaktivt från 1 januari.

Känner med hyresgästerna

– Vi har stor respekt för de kunder som redan har ett ekonomiskt pressat läge samtidigt som vi värnar om hyresrätten som boendeform och hade behövt en betydligt högre procent för att täcka de kostnadsökningar som vi som bostadsbolag står inför, säger Kalmarhems VD Per Stephani.

Han menar att den förhållandevis höga hyreshöjningen är motiverad.

 – Med hyror som enda intäktskälla slår utfallet hårt och kommer ge konsekvenser för planerat underhåll av fastigheter och lägenheter. Med ökade byggkostnader och materialkostnader innebär det samtidigt att vi får mindre för pengarna. Det kommer bli tufft framöver och exakt vilka aktiviteter som kommer behöva senareläggas kommer vi nu att se över.

Kalmarhems hyreshöjningar brukar vara ett riktmärke för hyreshöjningar hos de privata hyresvärdarna. 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt