Annons:

Några stationer i länet signalerar för meteorologisk vår – så blir vädret framöver

Snödroppar ett tidigt vårtecken och den meteorologiska våren har nått fem stationer i Kalmar län. "Närmaste tiden ser det inte ut som att det kommer bli meteorologisk vår för resten av Kalmar län", säger Max Schildt på SMHI. Foto: MostPhotos

Några stationer i länet signalerar för meteorologisk vår – så blir vädret framöver

Den meteorologiska våren med dygnsmedeltemperatur över noll grader i minst sju dygn i följd har nått några få stationer i Kalmar län.
– Det gäller framför allt Öland och kustlandet, säger Max Schildt på SMHI. 

Annons:

Stationerna i Kalmar län som har fått meteorologisk vår är Gladhammar, Kalmar flygplats, Ölands södra och norra udde samt Oskarshamn.

– Den meteorologiska definitionen för vår är att dygnsmedeltemperaturen är över noll grader sju dagar i sträck och de fem stationerna har fått meteorologisk vår. Vad jag ser så uppfylls det även i dag och i morgon i stora delar av Kalmar län, säger Max Schildt. 

"Graderna faller till helgen"

Enligt SMHI:s riktlinjer får inte starten på våren ske före den 15 februari. De fem nämnda stationerna har haft vårtemperatur sju dagar i rad och det betyder att den 15 februari räknas som vårens första dag i länet.

Det ser ut att bli kallare väder till helgen. 

– Närmaste tiden ser det inte ut som att det kommer bli meteorologisk vår för resten av Kalmar län då graderna faller till helgen. På lördag lär det hamna på en dygnsmedeltemperatur som ligger under noll grader och då får man börja om från noll med att räkna dagar, säger Max Schildt.

Inledningen av nästa vecka ser ut att bjuda på övervägande soligt väder med upp till sex plusgrader. 

– Det blir mildare väder i början på nästa vecka. Det skulle kunna bli någonting, men det ser ut att bli kallare framåt nästa helg. Det kräver ändå en hel vecka för att det ska bli meteorologisk vår. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenskalmar.nu

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt