Annons:

Tre lodjur skjutna – alla i Hultsfred och Vimmerby

Tre lodjur har hittills skjutits i Kalmar län, ett drygt dygn in på jakten. Foto: MostPhotos

Tre lodjur skjutna – alla i Hultsfred och Vimmerby

I går började licensjakten på lodjur i Kalmar län. Totalt tre av 32 djur har skjutits. Två i Hultsfred och ett i Vimmerby.

Annons:

Under onsdagen inleddes licensjakten på lodjur i Kalmar län. I länet får hela 32 lodjur skjutas under jakten som pågår tills alla djur är skjutna eller senast den 31 mars i år. 

I Kalmar län finns knappt 100 lodjur totalt. 

Det första dygnet fälldes ett lodjur i Kalmar län. Det rörde sig om en hane på 22 kilo som sköts i Hultsfreds kommun. Under torsdagen har ytterligare två lodjur fällts. Det handlar om ytterligare en hane i Hultsfreds kommun, den här gången på 20 kilo. I Vimmerby kommun har en hane på 18 kilo skjutits. 

Inga lodjur har fällts i södra länet.

Den senast genomförda inventeringen visar att lodjursstammen ökat något i hela landet. I Kalmar län har stammen ökat de senaste tio åren. I grannlänet Kronoberg bedöms stammen vara mindre och där får bara nio lodjur skjutits.

Debatten har gått varm efter att jakten tog sin början.

"Vi har förståelse för att denna typ av beslut väcker känslor men vill samtidigt vara tydliga med att det är ett väl genomarbetat beslut som också överprövats av Förvaltningsrätten. Licensjakt är en del av lodjursförvaltningen i Sverige i dag", skriver Fredrik Ustrup, avdelningschef på Länsstyrelsen, i ett mejl till oss angående debatten som förs.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenskalmar.nu

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt