Annons:

Arla chocksänker ersättningen till sina mjölkbönder – igen

Arla sänker återigen ersättningen till sina mjölkbönder. Foto: MostPhotos

Arla chocksänker ersättningen till sina mjölkbönder – igen

I mars sänkte Arla sänkte Arla ersättningen till sina mjölkbönder med 41,5 öre per kilo mjölk. På fredagen meddelande företaget att priset till bönderna kommer att sänkas med ytterligare 57,2 öre i april.

Annons:

I slutet av förra året var Arlas ersättning till sina bönder 616,4 öre per kilo mjölk. I och med april månads sänkning med drygt 57 öre har priset till bönderna minskat med över en krona och 35 öre på bara några månader.

Det så kallade a contopriset för konventionell mjölk blir därmed 481,2 öre per kilo och 532,4 öre per kilo för ekologisk mjölk, och är nu nere på ungefär samma nivåer som för ett år sedan.

Vädjan om att välja svenskt

De senaste månadernas sänkningar av mjölkpriset förklarar Arla med att företaget ”inte kan betala bönderna mer än vad marknaden är beredd att betala”.

– Jag förstår verkligen att många hushåll står inför en tuff ekonomisk situation, inte minst barnfamiljer med höga utgifter för mat. Samtidigt finns många hushåll som fortfarande har marginaler kvar och till dem kan vi bara vädja att fortsätta välja svenska mejeriprodukter. Annars finns en risk att jakten efter den billigaste matkassen leder till att svenska gårdar tvingas lägga ner. Vill vi ha svensk mat på borden även i framtiden är det viktigt att bönderna kan få ersättning för sina kostnader som alltjämt är höga, säger Kai Gyllström, vd för Arla Sverige, i ett pressmeddelande.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt