Annons:

Nu är industrins parter överens – högsta ökningen någonsin

Nu är industrins parter överens. Foto: MostPhotos

Nu är industrins parter överens – högsta ökningen någonsin

Arbetsgivarna och industrifacken är nu överens. Det nya avtalet för industrifackens medlemmar innebär en historiskt hög ökning. 
– Det nya märket är det högsta märket i årstakt som vi haft i industriavtalets historia, säger Ulrica Lindstrand, ordförande för Sveriges ingenjörer, på en pressträff under fredagskvällen.

Annons:

Årets avtalsrörelse är igång och 450 kollektivavtal som omfattar två miljoner löntagare omförhandlas. Allra först ut är industrin – som sätter det så kallade "märket". Industriavtalet brukar nämligen vara ett riktmärke för hela arbetsmarknaden.

På en pressträff under fredagskvällen presenterade arbetsgivarna och industrifacken ett historiskt avtal. Det är den högsta ökningen genom alla tider. 

Det rör sig om ett tvåårigt löneavtal med en total ökning på 7,4 procent, varav 4,1 procent i år.

– Det är dags att lämna perioden med nedtrappade löneökningar och göra en uppväxling, säger Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall.

Det blir även en extra höjning av avtalets lägstlöner med 1 350 kronor från och med 1 april 2023.

"På smärtgränsen"

Avtalet som har träffats ligger på smärtgränsen, menar Per Widolf, förhandlingschef för Industriarbetsgivarna.

– Vi har slutit ett avtal i ett bekymmersamt omvärldsläge och visat att industrin återigen kan ta ansvar i en svår situation. Vi ser 2023 som ett förlorat år för hela samhället, men det andra avtalsåret anger en inriktning som innebär att vi kommer närmare ett normalläge i ekonomin, säger han.

Att det här inte kommer driva på inflationen är bedömningen, säger Tomas Undin, förhandlingschef för Teknikföretagen.

– Ovisshet i spåren av pandemin, alla konsekvenser av kriget i Ukraina och snabb kostnads- och ränteutveckling har inneburit flera svåra avvägningar i förhandlingarna. Den avtalade nivån ligger under många av de avtal som träffats i Europa men på den höga sidan i förhållande till arbetsgivarsidans ingångsvärden i förhandlingarna. Positivt är att parterna genom viktningen av avtalet har skickat en tydlig signal om att vi har tilltro till att Riksbanken kommer lyckas med sitt arbete att dämpa inflationen, säger han.

Industriavtalet har funnits sedan 1997.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenskalmar.nu

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt