Annons:

PROGNOSEN: Så ser vädret ut att bli här på midsommar

Det väntas bli rätt behagliga temperaturer på midsommarafton i länet. Foto: MostPhotos

PROGNOSEN: Så ser vädret ut att bli här på midsommar

Sill, nubbe och jordgubbstårta utomhus? Mycket talar för att det är fullt gångbart i år.
– Det ser ut att bli ganska stillsamt väder och behagliga temperaturer, säger Sofia Söderberg, metorolog på SMHI. 

Annons:

Sannolikt den mest väderberoende dagen på hela året. Nu på fredag är det midsommar igen. Ska det gå att sitta ute? Är det paraply som gäller för att kunna genomföra alla lekar?

SMHI börjar nu få lite bättre koll på prognoserna för hur vädret kommer bli. Meteorologen Sofia Söderberg tog sig tid att gå igenom prognoserna inför midsommarafton i Kalmar län med vår tidning. 

– Först och främst är det viktigt att komma ihåg att alla detaljer inte är på plats ännu, utan prognosen kommer bli mer och mer säker för varje dag. Det får än så länge bli i väldigt stora drag, säger hon. 

Från Vimmerby, Hultsfred och Västervik i norra länsdelen skiljer det sig inte så mycket från Kalmar i den södra. 

– Det finns många möjliga utfall ännu, men det går att börja ringa in lite temperaturer. Tittar vi på Vimmerby kan temperaturen som högst landa på mellan 23 och 26 grader. Det skulle nog gå att säga att det blir runt 24-25 grader på dagen. Detsamma gäller för Hultsfred medan det kan bli något lägre temperaturer i både Västervik och Kalmar. Det beror på att man ligger närmare vatten och där är intervallet någonstans mellan 21 och 26 grader. Det bör röra sig om minst 20 grader i alla fall, säger Sofia Söderberg.

Kan bli tidvisa skurar

Blir det en midsommar fri från regn? Tja, det är både möjligt och inte möjligt. I år kanske längtan efter en regnfri midsommar är mindre än vanligt med tanke på den svåra torkan. Ett nederbördsområde ska passera söder om norra länsdelen.

– Det blir inte så blåsigt, utan mest svag vind. Det går inte att utesluta förekomst av nederbörd, men det är inga stora mängder. Kanske någon skur tolkar jag det som, säger Sofia Söderberg och fortsätter:

– I år kanske det inte är lika negativt för allmänheten om det regnar, eftersom många vet att det behövs. Det handlar då om hur man planerar sin dag bara. När det gäller nederbörden så handlar det om hur det är nederbördsområdet beter sig. Kommer det här lågtrycket ta en nordligare bana, ja då kan det bli lite fler skurar. Det kan tidvis bli rätt molnigt, men det finns stora variationer i det också. Det är lite för tidigt att säga hur mycket utrymme solen får.

Kalmar skiljer sig endast åt kring att det är lite större sannolikhet för regn där än i norra länsdelen. Även i Västervik är det något mer sannolit med regn och skurar.

– Tidvis kan det vara rätt mycket moln och temperaturen kommer påverkas av det här nederbördsområdet och vilken bana det tar.

Behaglig temperatur

Någon särskilt skräckkylig midsommar är därmed inte att vänta.

– Nej, det kommer inte bli jättekyligt. Det ser ut att bli ganska stillsamt väder, oavsett om det blir något regn eller inte, med ganska behagliga temperaturer på mellan 20 och 25 grader. 

Meteorologen påtalar att det är bra att följa väderprognoserna kommande dagar. 

– Det är bra att hålla sig uppdaterad och känna till att det kan förekomma regn och skurar. Ju närmare vi kommer desto mer inringad blir prognosen, säger Sofia Söderberg. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenskalmar.nu

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt