I Kalmar län har konkurserna endast ökats med 15 procent, vilket är en betydligt mindre siffra än rikssnittet. Genrebild.
Foto: MostPhotos
I juli ökade konkurserna i Sverige med 68 procent och sedan årsskiftet med 39 procent. Näringslivet i Kalmar län verkar däremot stå stadigt under en turbulent tid med höga räntor och minskad konsumtion hos hushållen.
– Jämfört med övriga Sverige är det få företag som gått i konkurs. Sedan nyåret har konkurserna i länet ökat med endast 15 procent, vilket är avsevärt bättre än rikssnittet på 39 procent, konstaterar Karl Stjerna, vd för kreditupplysningsföretaget Syna, i ett pressmeddelande.
Ändå ökning av konkurser i länet
Det ses ändå en ökning av konkurser i Kalmar län. I juli månad har 17 företag försatts i konkurs. I juli förra året var det 3 företag, vilket innebär att utfallet i procent blir hela 467 procent, men detta är inte rättvisande, menar Karl Stjerna.
– Utfallet i procent blir högt och därmed inte riktigt rättvisande. Samtidigt ska man komma ihåg att många företag trots detta kämpar för att reda ut en besvärlig konjunkturnedgång.
Branscher som drabbas hårdast
Det är vissa branscher som har drabbats hårdare än andra av det rådande världsläget. På riksnivå inkluderar det bland annat restaurangbranschen, som vanligtvis annars har mycket att göra vid den här tiden på året.
– Byggsektorn är en annan bransch som utmärker sig. Framför allt är det små och medelstora byggföretag och företag med koppling till byggsektorn, exempelvis anläggningsföretag, som har problem. Även större byggbolag har fått kännas vid det ansträngda konjunkturläget med få byggstarter och därför dragit ner på sina aktiviteter som direkt slår mot underleverantörer i branschen, säger Karl Stjerna.
Konkursvågen fortsätter
Konkursvågen i Sverige verkar fortsätta. Företagen är mest sårbara under sommarmånaderna, då det i många branscher innebär färre intäkter samtidigt som medarbetarna har semester.
– Utan en välfylld kassa kan några sommarmånaders stiltje dränera även solida företag på likvida medel. Historiskt sett brukar också antalet konkurser öka under hösten och det finns inget som för tillfället pekar i motsatt riktning.