Annons:

Nu byggs Ölandskajen om – projektet blir helt klart om tre år

Själva kajen ska vara klart till nästa sommar, hela projektet runt Ölandskajen först om tre år. Foto: Pressbild

Nu byggs Ölandskajen om – projektet blir helt klart om tre år

Bryggdäck, och promenadstråk. Nu ska det göras plats för nya verksamheter och mötesplatser på Ölandskajen.

Annons:

Den närmare 200 år gamla kajen har gjort sitt och för att platsen ska klara sig även i framtiden så byggs en ny utanför där den finns idag. Arbetet med kajen är tänkt att pågå till juni 2024. 

– Vårt mål är att vara klara till högsäsongen för gästhamnen, vi hoppas på en gynnsam vinter och att alla leveranser kommer i tid, säger John Johansson, projektledare. 

Området vid Ölandskajen är attraktivt och flera större projekt har redan genomförts eller så planeras det för nya. Bland annat Linnéuniversitetet, hotell, mobilitetshus, bostäder och kontor. Kajen som nu byggs är tänkt att hålla i 100 år och har en betydligt bättre bärighet än den befintliga.

– Det här ger oss möjligheter att belasta kajen med tyngre fordon, något som är gynnsamt för större evenemang och för framtida verksamheter, säger John Johansson.

Arbetet kan leda till att delar av Ölandskajen stängs av helt däribland gång- och cykelbanan, som tillfälligt kommer att flyttas till västra sidan av kajen utmed spårområdet. 

- Det är en viktig plats för mötet mellan staden och vattnet som förtjänar en ambitiös gestaltning för framtiden. Det är en livsmiljö som ska kunna användas av många och ett bygge som ska signalera hög medvetenhet om platsen, byggnaderna och rummet med detaljerna i fokus, säger Maria Houmann, stadsarkitekt.

Hela området förbättras i olika etapper

 
Kajen som är etapp 1 i projektet följs sedan upp av en etapp 2 där ledningar byts ut samt nya ytskikt anläggs. Det sista som sker är etapp 3 där nya byggnader anläggs vid gästhamnen. Totalt förväntas hela projektet pågå cirka tre år. 

När projektet kaj, gata och verksamheter är färdigt i sin helhet blir kopplingen mellan universitetet och staden komplett med bland annat generösa gång- och cykelmöjligheter.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt