Annons:

  • Kaffe möter öl – ett smakfullt samarbete mellan Ängöl och Balck Coffee

    Johan Håkansson, Emil Lindén och Sebastian Balck med deras nya stout i handen på Ängöl i Kalmar. Foto: Lovisa Johansson

  • Kaffe möter öl – ett smakfullt samarbete mellan Ängöl och Balck Coffee

    Den lokal på Ängö som la grunden för Ängöl. Tidigare låg där ett tunnbinderi. Foto: Lovisa Johansson

  • Kaffe möter öl – ett smakfullt samarbete mellan Ängöl och Balck Coffee

    Efter att ha testat sig fram blev denna stout slutresultatet av grannarnas produktion. Foto: Lovisa Johansson

  • Kaffe möter öl – ett smakfullt samarbete mellan Ängöl och Balck Coffee

    Bryggverket i koppar är svårt att missa när man åker förbi Ängöl utmed vägen. Foto: Lovisa Johansson

  • Kaffe möter öl – ett smakfullt samarbete mellan Ängöl och Balck Coffee

    Olika typer av malt ger ölen dess färg, smak och fyllighet. Foto: Lovisa Johansson

  • Kaffe möter öl – ett smakfullt samarbete mellan Ängöl och Balck Coffee

    Inne på Balck möts man av kaffeväxter som pryder entrén. Foto: Lovisa Johansson

  • Kaffe möter öl – ett smakfullt samarbete mellan Ängöl och Balck Coffee

    Balck Coffee arbetar tillsammans med producenter och kaffebönder från länder som bland annat Brasilien, Costa Rica, Etiopien. Foto: Lovisa Johansson

Kaffe möter öl – ett smakfullt samarbete mellan Ängöl och Balck Coffee

Johan Håkansson och Emil Lindén sköter produktionen på Ängöl medan Sebastian Balck, grundare av Balck Coffee, jobbar i lokalen intill – på ett kafferosteri. Tillsammans utforskar de bland annat nya ölsorter, inklusive en stout med kaffesmak. Ett samarbete för att utveckla sina produkter och erbjuda en unik, lokal upplevelse.

Annons:

Ängöl startade sin produktionsverksamhet 2010 på Ängö, vilket inspirerade till namnet. Efter att ha växt ur de ursprungliga lokalerna, flyttade företaget 2016 dit det idag är beläget. För närvarande är produktionen under ledning av Johan Håkansson, VD för Ängöl, och hans medarbetare Emil Lindén, som varit en del av verksamheten sedan flytten till den nya lokalen på Polhemsgatan. Tidigare arbetade han på Sigtuna bryggeri i fem år.

Och bara några meter ifrån bryggeriet, ligger Balck Coffee. Sebastian Balck beskriver sig själv som en outbildad livsnjutare, som efter en karriär som professionell cyklist tvingades sluta på grund av en reumatisk sjukdom. Det ledde dock till en ny passion – kaffe. Under sin tid som cyklist i Italien utvecklade han ett starkt intresse, främst för den kulturella aspekten. Han bodde nära en typisk italiensk kaffebar och kände sig snabbt lockad att fördjupa sig i kaffets värld och utforska det närmare.

– Det var egentligen min räddning efter idrottandet. En dröm krossades och en dröm startade, säger han.

Balck Coffee hade tidigare två kaffebarer i Kalmar, som utsetts till topp tre bästa i Sverige. Men precis innan pandemin bestämde man sig för att lägga mer fokus på rosteriet, som grundades 2016 med visionen att ta itu med de utmaningar som kaffeindustrin står inför. Enligt Sebastian Balck ville man kapa alla mellanhänder mellan kaffeproducenter och rosteri.

– Vi är enda rosteriet i Sverige idag som jobbar helt transparent direkt med producenten. Vissa dagar tycker man att det är världens bästa affärsidé och andra dagar så tänker man att man förstår att det bara är vi som gör det.

Efter flera år som grannar, har de nu gått ihop för att skapa en produkt tillsammans. Idén uppkom när de för några år sedan började spåna på vad de kunde skapa med deras olika resurser, råvaror och gemensamma passion för det lokala.

– Vi är grannar, vi har ett sjukt bra bryggeri, vi har ett kafferosteri som gör sin grej, det är klart vi ska jobba tillsammans, det kändes som en självklarhet, säger Sebastian Balck.

Har ni samarbetat tidigare?

 – Vi har druckit en del öl tillsammans, säger Sebastian och skrattar.

Emil Lindén fyller i:

– Vi har pratat om det under åren men slog slag i saken, äntligen.

Produktionen

Vid tillverkningen har man krossat rostad malt som man blandat med varmt vatten, då sker en process där man får ut socker, färg och smak. I nästa steg silar man bort malten och får fram en vätska som heter vört, som ska bli öl. Den kokar man tillsammans med humle, sedan kyls vörten och jäser det. Då omvandlas sockret till alkohol och kolsyra. Sedan kommer kaffet in i bilden.

– Den var lite kaffesumpig i början, så den behövde lite extra lagring, säger Emil Lindén.

Hela processen har tagit ungefär sex månader. Man började göra några provbryggningar i slutet på sommaren för att testa sig fram. Emil fortsätter:
– I förebyggande syfte, så man inte gör fel när man gör det på riktigt. Själva bryggningen tar bara en dag, jäsningen någon vecka och sedan lagras det i några veckor.

Efterfrågan av en stout med kaffesmak

 Stout är en mörk öltyp, vanlig i Storbritannien och Irland. Den är känd för sin användning av mycket rostad malt och rostad omältad korn, vilket ger den sin djupa färg och en smak av rostad karaktär.

– Det är en lite smal produkt, stout i sig, och kanske allra minst en kaffestout. Det är klart att det inte kommer vara en storsäljare på det viset, men däremot så kan det ju skapa intresse för två varumärken, tänker jag, säger Johan Håkansson.

Killarna är överens, antingen så har man en produktdriven strategi där man kollar på vad folk köper. Eller så kan man känna sig så pass säker att man själv berättar vad folk ska köpa.

– Många företag går vilse i statestik och undersökning, "Vad vill konsumenten ha och så vidare", men det skapar ju aldrig en ny marknad heller. Det skapar aldrig nyfikenhet, det gör bara att alla blir jälvigt slätstrukna mainstreams, säger Sebastian.

Killarna avslöjar en annan nyhet

 Johan Håkansson berättar att styrelsen för Ängöl AB har fått en ny medlem.

– Sebastian blev invald i vår styrelse för Ängöl AB nu i januari när vi hade årsstämma. Det är inget ägarskap, men som en extern styrelsemedlem. Där är väl tanken också att Sebastian ska kunna hjälpa oss lite och komma med nya idéer och input. När man har kört några år så fastnar man gärna i sina egna tankebanor och kan behöva lite hjälp med idéerna.

Framtida samarbeten?

– Vilken typ av samarbete det blir får framtiden utvisa, säger Johan Håkansson.

Emil Lindén inflikar:

– Det skulle kunna bli en öl till.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt