Annons:

Kommunen kommer att krigsplacera anställda

Kalmar kommun kommer att besluta om att krigsplacera heltidsanställd personal. Foto: MostPhotos

Kommunen kommer att krigsplacera anställda

Den nya säkerhetssituationen har fått kommunen att se över sina resurser och kompetens. Det innebär att all tillsvidareanställd personal kommer att bli krigsplacerade. “Ingen direkt förändring”.

Annons:

Det handlar om att  kommunen vill stärka sin förmåga att bedriva verksamhet under höjd beredskap. Kommunstyrelsen kommer därför att besluta att all tillsvidareanställd personal ska krigsplaceras. Formellt tas beslutet den 7 maj.

Sveriges kommuner och regioner har sedan tidigare fått i uppdrag att skapa en krigsorganisation som garanterar att kritiska samhällsfunktioner fungerar även under krig. I det arbetet ingår att krigsplacera personal, vilket tydliggör vilken roll man har om regeringen utlyser höjd beredskap.

– Kalmar kommun har många samhällskritiska verksamheter. Dessutom kan de bli extra hårt belastade. Genom att krigsplacera all personal ser vi till att vi har de resurser och den kompetens som krävs för att hålla kommunen igång vid höjd beredskap, säger Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Ska inventera materiella resurser

Parallellt med att krigsplacera personal ser kommunen till att man också har de rutiner och materiella resurser som krävs för att klara av krig och kris – ett arbete som pågått sedan uppdraget till kommuner och regioner kom.

– Att vara krigsplacerad innebär egentligen ingen förändring i fredstider. Men för att alla medarbetare ska veta vad det innebär så kommer alla nu bli informerade. När krigsplaceringarna är prövade och klara får alla en skriftlig bekräftelse på sin krigsplacering, säger Annette Andersson, kommundirektör.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt