Näringslivet vill att utbildningen ska vara kvar, men myndigheten för yrkeshögskolan har valt att inte förlänga uppdraget till IHM.
– Jag tror att utbildningen har betytt väldigt mycket för näringslivet i regionen. Vi är en mängd olika företag som är engagerade i e-commerce manager och jag ser att många av bolagen används sig av möjligheten att få in praktikanter via LIA arbeten. Många som tar examen kan bidra till dem lokala verksamheterna genom att man får jobb efter utbildningen. Och det behövs verkligen fyllas på med kompetens inom e-handel, säger Ann-Charlotte Waljå, ordförande i ledningsgruppen.
25 företag står bakom utbildningen
Trots att näringslivet står bakom utbildningen och antalet elever som fått ett jobb efter utbildningen är högt. Det är 25 företag som tillsammans med IHM sökte tillstånd att fortsätta med utbildningen men fick avslag.
– Det är väldigt tråkigt att utbildningen inte kommer fortsätta, det är ju ett stort behov av kompetensen inom e-handel bland företagen, säger Per Svensson som tar examen från utbildningen.
Stor andel av eleverna har fått jobb
Det är drygt 100 elever som examinerats från utbildningen e-commerce manager genom åren. Och det är en stor andel som fått jobb. 22 av klassens 35 elever har jobb eller eget företag, och 15 av dem kommer att stanna kvar i Kalmarregionen.
Madeleine Hjortsparre och Per Svensson funderar på att arbeta som konsulter.
– Jag har lite egna bolag och funderar på att konsulta. Jag är just nu på Börjes i Tingsryd och konsultar där. Det är ganska öppet och vi har alla möjligheter nu efter vår examen, säger Madeleine Hjortsparre, som också tar examen från e-commerce manager.
Waljå berättar att hon tror att eleverna är lysande eftersom utbildningen är så heltäckande kring allt som krävs inom e-handel.
– Eleverna har växt så otroligt mycket under dem här två åren. Dem får en otrolig bredd i sin kunskap, avslutar Waljå med.