Annons:

Åklagaren om gängfallet – “Det är inte omöjligt att jag överklagar”

Åklagaren Johan Henningsson. Foto Oskar Almswik

Åklagaren om gängfallet – “Det är inte omöjligt att jag överklagar”

Det blir ett långt fängelsestraff för gängledaren i den omtalade rättegången kopplat till gängkonflikten i Kalmar. Åklagaren i fallet är nöjd med domen, men kan ändå komma att överklaga den.   

– Jag är nöjd med domen. Sedan så finns det små detaljer i den som jag hade velat se annorlunda, säger åklagaren Johan Henningsson.  

Annons:

Under onsdagsförmiddagen dömdes en drivande ledare i det gängkrig som drabbat Kalmar. Mannen som är 26-år gammal döms till fängelse i elva år och åtta månader. Även tre andra män dömdes i rättegången, varav en utvisas. Åklagaren Johan Henningsson är nöjd med domen, men ville ha längre straff. 

 – Jag är nöjd med domen. Sedan så finns det små detaljer i den som jag hade velat se annorlunda. Som till exempel längre påföljder. Men sedan så tycker jag på det stora hela att det är bra, domen är väl motiverad, säger åklagaren Johan Henningsson. 

Så det finns en chans att du kommer överklaga domen?  

– Det är inte omöjligt att jag överklagar. De misstänkta kommer garanterat att överklaga, så domen kommer till hovrätten oavsett, det är jag 100% säker på. Längden på straffen var lite kortare än vad jag yrkade på, men det är fortfarande en okej längd på dem. 

26-åringen som varit bosatt i Spanien ska ha varit en ledande figur i den raden av våldsdåd som ägde rum i Kalmar. 

– Han är en av dem som styrkt den verksamheten som beställt morden. Det är han som sett till att vapnen, alla skyttar, transporter och telefoner kommer fram. Han döms för fyra olika händelser. En av dem är ett misslyckat mordförsök som ägde rum i slutet av augusti 2022, det andra är ett planerat mord i Ljusstaden i januari, en vapenleverans och till sist delaktighet i gängkonflikterna i Sundsvall där han såg till att en mordpatrull med vapen kom upp till just Sundsvall.   

Mannen döms för fyra olika brott. Men som en ledande figur inom ett av de kriminella nätverken i Kalmar så menar Johan Henningsson att han förmodligen varit involverad i mycket mer.  

– Det ska jag inte spekulera i. Men vi har haft en rad med våldsdåd i Kalmar och det finns en del som talar för att han varit delaktig även där. Sedan räcker inte bevisningen till för att stärka det.  

Hur kommer detta påverka gängkonflikten i Kalmar? 

– När vi frihetsberövade mannen och hans kompisar i mars så blev det en stor förändring. I och med det så lugnade det ner så den stora förändringen kom redan när vi fick fast dem, säger åklagaren Johan Henningsson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt