Spartacus och Jonas Event & Catering representerar Kalmar i Pizzamästerskapet.
Foto: MostPhotos
Landshövding Allan Widman öppnar upp residenset i Kalmar där regionens bästa pizzabagare utses när småländska och öländska pizzamästerskapet arrangeras i hans trädgård. Tävlingen är en del av arbetet med livsmedelsstrategierna i de tre länen och syftet är att öka andelen lokala råvaror hos pizzerior och restauranger samt att höja upp pizzans status.
Lokala råvaror premieras
Elva pizzerior eller restauranger deltar. De har 45 minuter på sig att baka och namnge två olika pizzor; en med lokala råvaror och en vegetarisk. De ska också baka två pizzor för att åskådarna ska få smaka. Varje tävlande ska ha med sig egen deg, egen tomatsås samt en unik råvara. Extra poäng ges till de som använder svenskt mjöl i degen. I övrigt har husföreståndaren plockat fram lokala råvaror och grönsaker som deltagarna får använda. Ett smörgåsbord med allt från sex olika sorters ostar, isterband, lufttorkad karré och kräftor till kantareller, betor i olika färger, chili och pumpa.
Förutom landshövdingen består juryn av, Christoffer Johansson från Hotell Borgholm, Hassan Saroee från Pizzapalatset samt länsresidensets husföreståndare Eva-Karin Söderström.
Det småländska pizzamästerskapet är ett samarbete inom ramen för den regionala livsmedelsstrategin mellan Länsstyrelsen Kalmar län, Länsstyrelsen i Jönköpings län och Länsstyrelsen Kronoberg.