Annons:

Yazidier från Kalmar välkomnar historiskt åtal

Sabah Ravo arbetade tillsammans med amerikansk militär för att bekämpa al Quaida, det var också därför han var tvungen att fly till Sverige och Kalmar. Foto: Privat

Yazidier från Kalmar välkomnar historiskt åtal

För första gången någonsin i Sverige  har det väckts åtal för brott mot mänskliga rättigheter. En 52-årig svenska anklagas för att ha fängslat, torterat och förslavat yazidier i Irak för Islamiska statens räkning. Kalmarbon Sabah Ravos syster blev kidnappad av IS. Han välkomnar åtalet. – Det betyder mycket för oss. 

Annons:

Yazidier är en folkgrupp som är spridd över världen. Men har sin huvudstad i Sinja i norra Irak. Det är ett folk som genom århundraden ständigt har varit förföljd och, enligt egen utsago, blivit utsatt för folkmord ofattbara 73 gånger. De har också varit måltavla för IS. För tio år sedan anföll Islamiska staten Sinjar. Runt 5 000 yazidier mördades och runt 11 000 yazidiska kvinnor kidnappades för att konvertera. 

Sabah Ravo bodde redan i Sverige under folkmordet. Han hade arbetat för den amerikanska militären under deras jakt mot al Qaida. Men efter ett tag blev hoten mot honom och hans familj allt skarpare och han flydde till Sverige, al Qaida hade koll på vilka som jobbat för USA.  Men många av hans släktingar blev kvar i Sinjar. Hans syster var en av alla de kvinnor som kidnappades, men hon lyckades fly efter några veckor. Tre av hans kusiner var dock inte lika lyckliga utan mördades av IS.

– Åtalet betyder så mycket för oss och lite av en upprättelse. Det här folkmordet på yazidier har glömts bort av media och andra, säger Sabah Ravo. Men samtidigt väcker det det hemska minnen. IS våldtog och kidnappade, än idag saknas över 3000  kvinnor. 

Levde som slavar och toreterades

För två veckor sedan lämnades åtalet in. Misstänkt är en kvinna i 50-årsåldern som ska ha hållit nio personer, varav sex barn inlåsta i sitt hem i Raqqa i Syrien. Enligt åklagaren ska de där ha haft slavliknande förhållande, torterats och tvångsundervisats i islam.  

Sabah hoppas nu på en fällande dom och att fallet återigen sätter ljus på folkmordet. Hans fru, Nareen Shammo,  är minst lika engagerad. Hon har tillsammans med Nadia Murad, som fick Nobels fredspris 2018, arbetat med att dokumentera folkmordet. Nareen skriver just nu på en bok om hennes upplevelse. 

Yazidierna definierar sig som en religiös minoritet. Deras religion, yazdanismen, härstammar från den uråldriga zoroastrismen och har genom historien införlivat element från både kristendom och islam. Trots detta har både IS och al Qaida gjort dem till sina fiender. Deras religion förs framför allt vidare genom muntlig tradition.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt