Anna Ericsson är trafikdirektör på Trafikverket. Foto: Pressbild/Trafikverket.
Av över 86 000 tåg som åkte på landets spår under februari var knappt 9 500 tåg sena med mer än fem minuter. Det gav ett punktlighetsresultat på 89 procent, där tåg som kommit fram till sin slutstation högst fem minuter efter tidtabellen räknas som punktliga.
Om man jämför med maximalt 15 minuters försening, som flyget mäter sin punktlighet efter, skulle tågen uppnå en punktlighet på 96 procent. Detta enligt ny statistik från Trafikverket.
Kalmar-Linköping sticker ut
Punktligheten förbättrades för både pendel-, regional- och fjärr-/snabbtågen jämfört med månaden innan. Över 95 procent uppmättes på flera sträckor, bland annat Kalmar-Linköping, Karlskrona-Emmaboda samt flygtågen Stockholm-Arlanda. Noterbart är att samtliga 139 tåg mellan Nässjö-Vetlanda kom fram i rätt tid.
– Vi rör oss åt rätt håll, en högre punktlighet är ett resultat av branschens gemensamma ansträngningar. Men vi är inte nöjda, järnvägen behöver bli mer tillförlitlig och punktligheten behöver öka på fler sträckor, säger Anna Ericsson, trafikdirektör på Trafikverket.
Resans längd påverkas
Det är trångt i spåren på stambanorna och runt storstäderna, vilket gör järnvägen störningskänslig. Enligt Trafikverket byggdes stora delar av dessa spår för mindre trafik med lättare och långsammare tåg.
Ju längre sträcka desto större risk att råka ut för ett fel som gör att tåget blir försenat. För de tåg som var minst en minut försenade var fjärrtågen som reser långt i snitt 16 minuter försenade, regionaltågen sju minuter och pendeltågen som kör kortare sträckor var i snitt fyra minuter försenade.
Dubbelt så mycket pengar
Orsaken till tågförseningar kan delas in i tre lika stora delar – fel orsakade av infrastrukturen, tågen, eller yttre faktorer som dåligt väder eller obehöriga i spår. Framför allt det sistnämnda, obehöriga personer på spåren, ökar konstant. Hittills i år har det påverkat punktligheten med minus 1,3 procentenheter, uppger Trafikverket.
Vad görs då för att öka tillförlitligheten på järnvägarna? Enligt Trafikverket satsar man brett, bland annat rustar man upp järnvägen i ökad takt.
– Med hjälp av dubbelt så mycket pengar som för tio år sedan får vi nu ut fler underhållsjobb än tidigare. De närmaste åren kommer det eftersatta underhållet att minska och tillförlitligheten öka, säger Anna Ericsson.