Den svartmunnade smörbulten är en fiskart som många kanske inte hört talas om, men som har stor påverkan på Sveriges och världens hav. Arten hotar ekosystemet, och nu försöker man hitta sätt att använda den som råvara. I dag fick utvalda personer smaka på rätter där kockar lagat mat med fisken som huvudingredienser.
- Det har varit kul att få använda oss av en produkt vi inte använt oss av innan, säger Annefrid Hamnell, en av kockarna som deltog i projektet.
Annefrid Hamnell, som till vardags arbetar som skolkock, skapade en barnvänlig rätt med panerad och friterad svartmunnad smörbult serverad med örtsås.
- Det ska bli spännande att höra vad ni tycker om fisken och hur långt vi kan använda den, säger hon.
Utöver den panerade fisken bjöds det på andra rätter, bland annat fiskbiffar med baljväxter, en variant av brantevikssill, en rödbetsinspirerad rätt samt en ceviche. Men den panerade fisken var helt klart min favorit av rätterna som serverades.
Hannes Hall från Marint Centrum i Simrishamn berättar att projektet är en del av ett större EU-initiativ, men att förstudien genomförs i Kalmar. Marint Centrum arbetar aktivt med havs- och vattenfrågor för att förbättra miljön i Östersjön.
Projektet syftar till att minska den svartmunnade smörbultens negativa påverkan på Östersjön. Att utrota den helt är nästan omöjligt, men genom att utveckla kommersiellt fiske kan vi begränsa spridningen.
Ola Jonsson Sennefjord, projektledare vid Kalmar kommun, förklarar att målet är att undersöka hur fisken kan integreras i den kommunala verksamheten och vad svenskar tycker om den som livsmedel.
- Vi vill se vilka rätter som uppskattas och hur vi kan använda fisken på ett hållbart sätt, säger han.
Genom att ta vara på en invasiv art som hotar ekosystemet kan Sverige både minska dess negativa påverkan och hitta en ny råvara för framtida matlagning.