Nästan sju av tio barngrupper i Kalmar kommun är större än de får vara i kommunen.
Foto: MostPhotos
Enligt Skolverkets riktlinjer bör förskolans barngrupper för ett- till treåringar inte vara större än tolv barn. För äldre barn är rekommendationen max 15 barn per grupp.
I Kalmar kommun översteg under fjolåret hela 66 procent av alla åldersindelade barngrupper den här riktlinjen. Det här är klart högre än riksnittet på 55 procent.
På nationell nivå har barngrupperna också växt i storlek de senaste åren. Under 2024 ökade andelen grupper som är för stora. Det här får påverkan på verksamheten, menar Sveriges Lärare, som gjort en undersökning som visar att sju av tio förskollärare som arbetar i en för stor barngrupp upplever att de inte klarar av att ha uppsikt över alla barn.
– Läget i förskolan är akut. Barn riskerar att skadas och kränkas på grund av de stora barngrupperna och den låga personaltätheten. Det är en ohållbar situation där både barnens utveckling och personalens hälsa hotas, säger Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare.
Torsås ligger bäst till i länet
I Kalmar län är skillnaderna mellan kommunerna väldigt stor. Ytterligheten till Kalmar är Torsås, där endast nio procent av barngrupperna var större än de borde vara. I Kalmar kommun var det alltså 66 procent och hela 121 av 184 barngrupper totalt. I exempelvis Nybro kommun handlar det om 40 procent.
– Det är oacceptabelt att skillnaderna över landet är så stora. Staten behöver gå in och reglera gruppstorlekar, personaltäthet och lärartäthet. Regeringens pågående utredning för att se över ett maxtak för barngruppstorlekarna behöver leda till politisk handling och verklighet, säger Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare.
Fackförbundet kräver nu att regeringen lagstiftar om en minimibemanning och ett maxtak för barngruppernas storlek.