En kycklingrulle innehöll allergener som kocken påstod inte var någon fara för ägg- och selleriallergiker att äta. Bilden är en genrebild.
Foto: MostPhotos
Det var i början av september livsmedelsinspektörerna besökte verksamheten i Kalmar. Det rörde sig då om en uppföljande kontroll av restaurangverksamheten.
Verksamheten hade tidigare fått ett föreläggande om brister gällande allergener. Vid kontrollen ställde inspektörerna frågor om allergener i en slumpmässigt utvald maträtt från menyn.
Det rörde sig om en kycklingrulle och kocken svarade att en person med äggallergi och allergi mot selleri kunde äta rullen. Vid efterkontrollen av råvarorna upptäckte inspektören att majonnäsen innehöll ägg och att pommeskryddan innehöll selleri.
Kocken ska ha svarat att han inte hade några rutiner att läsa på förpackningar som exempelvis kryddblandningar.
Hade inga rutiner kring nedkylning
Vid kontrollen noterade man också att verksamheten kylde ned större mängder mat i större grytor. Nedkylningen bedömdes inte vara övervakad på ett tillräckligt säkert sätt.
I samband med kontrollen kunde man inte heller uppvisa någon dokumentation över tid och temperaturer för nedkylningsprocessen.
"Verksamheten har inga rutiner kring nedkylning då vare sig temperatur eller tid mäts under nedkylningen", skriver kommunen i beslutet.
Riskerar att få betala 40 000 kronor
Till följd av de konstaterade bristerna anser nu samhällsbyggnadsnämnden att det är motiverat att förelägga verksamheten att vidta åtgärder, då lagkraven inte är uppfyllda.
"Nämnden bedömer att bristerna är allvarliga och beslutar därför att beslutet gäller omedelbart", skriver man.
Det handlar alltså om att verksamheten måste säkerställa att den obligatoriska livsmedelsinformationen, särskilt avseende allergener, som ges till konsumenter är korrekt, tydlig och lätt att förstå. Denna punkt förenas med ett vite på 20 000 kronor vid bristande efterlevnad.
Restaurangen ska också upprätta rutiner och följa rutinerna för nedkylningsprocessen samt övervaka och dokumentera tid och temperatur vid nedkylning av olika livsmedel. Även denna punkt förenas med ett vite på 20 000 kronor.
Åtgärderna ska vara vidtagna två veckor efter att företaget fått det här beslutet till sig, annars riskerar verksamheten alltså att få betala 40 000 kronor.
"Nämnden gör bedömningen att ett vite är nödvändigt för att säkerställa att beslutet följs då tidigare förelägganden inte följts fullt ut. Ett vite pålyser även allvarlighetsgraden hos de påvisade bristerna", skriver man.