Annons:

Klimatnödläge i Kalmar - Men vad betyder det egentligen

Max Trondlé tycker att beslutet om att det rådet klimatnödläge ska vara mer än bara symbolpolitik. Foto: Privat

Klimatnödläge i Kalmar - Men vad betyder det egentligen

Under måndagen förklarade kommunfullmäktige att det råder klimatnödläge i Kalmar. Det var en klar majoritet som ställde sig bakom konstaterandet. Men kommer det egentligen innebär något konkret?

Annons:

Kalmar kommun är långt ifrån ensamma. De är den fjärde kommunen som konstaterat att det råder klimatnödläge. Liknande beslut har tagits av Stockholm, Malmö och Lund. I en rad kommuner finns frågan som ett förslag att ta ställning till. Växjö kommun har också frågan på sitt bord. När oppositionsrådet Malin Lauder (S) intervjuades i Dagens samhälle så förklarade hon hur allvarligt läget är. ”På lokal och regional nivå måste vi ta oss an klimatkrisen med samma beslutsamhet som vi hanterat coronapandemin”

Men vad betyder det egentligen?

Under veckan så blev kommunfullmäktiges vice ordförande, Elisabeth Heimark Sjögren (S), uppringd av en person som ville ha svar på nödläget. Samtalet spelades in, har lagt ut på Youtube och har med sina mer än 50 000 visningar blivit viral. 

Det var en uppenbar kupp. I intervjun visar vice ordförande uppenbara svårigheter med att svara på vad klimatnödläge är egentligen. Hon menade att det inte det inte var hennes expertområde men menade samtidigt att hon mycket väl var medveten om vad hon röstat på.

Och frågan är om det bara plakatpolitik utan innehåll. 

Nödläge, det låter väldigt alarmistiskt? 

– Det finns ingen etablerad definition. Jag tänker att det är symboliskt beslut där fullmäktige visar att klimatfrågan är i ett akut läge. Att vi måste vässa och skärpa klimatpolitiken och backa upp de fina orden med handlingskraft. Men nej vi har inget krigstillstånd. Men jag tycker ordet är befogat. Gör vi inget har vi snart extremväder med bland annat skyfall som kommer att kosta oerhörda summor, säger Max Trondlé (MP). 

Men är inte det här bara fina ord?

– Vi måste skärpa klimatpolitiken lokalt med skärpa åtagande i handlingsplan, skärpa miljömål, börja planera om transportsystemen i kommunen, börja göra klimatanalyser inför varje stora beslut som tas. Vi har ett glapp mellan utsläppsminskningar och de åtagande vi har genom Parisavtalet, säger han. 

Thoralf Alfsson, partilös, var den enda i fullmäktige som röstade nej till förlaget.

– Det råder inte något klimatnödläge i Kalmar eller i vår region. Det är ett alarmistiskt påhitt av klimataktivister. Dessutom så är detta inte en fråga för Kalmar kommun och inte beslut som ska fattas fullmäktige.

 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt