I natt var kanske en av de kallaste nätterna hittills i Kalmar. Medan de flesta av oss borrade ner oss i ett duntäcke med en komforttemperatur i rummet på runt 20 grader så snarkade Maria Mattsson ovaggad i minus tre.
Hon bor på Varvsholmen och har en balkong med bara några meter från Kalmarsund. Men det är inte på grund av utsikten som hon sover ute.
– Nej, jag snarkar tydligen. Så min man ville att vi skulle ha separata sovrum. Jag valde balkongen, säger hon och skrattar.
Och så har det blivit. I över fyra år.
– Kylan är normalt inga problem. På vintern sover jag på en fårullsmadrass och jag har tre täcken på mig. Men i natt var det lite kallt om nästippen, säger hon.
Och hon säger att mår mycket bättre, har en mycket bättre sömnrytm sedan hon började sova i sin soffa på balkongen. Och vetenskapen ger henne rätt.
När man sover ute får man mer naturligt ljus och mindre artificiell belysning, vilket bidrar till att återställa dygnsrytmen. Forskare har mätt nivån av melatonin, alltså det hormon som reglerar sömn och vakenhet, hos dem som sov ute och jämförde den med nivån hos dem som sov inne. Melatoninnivån stiger några timmar innan vi ska gå till sängs för att göra oss sömniga. Sedan faller den igen när vi vaknar. I dagens moderna tillvaro tror hjärnan att vi fortfarande borde sova flera timmar efter att vi vaknat och eftersom vi inte gör det är det som att befinna sig i ett konstant tillstånd av lätt jetlag. De som sov ute hade inte längre den där känslan, deras melatoninnivåer förändrades när de utsattes för mer naturligt ljus. Den tidiga morgonsolen återställde deras inre klocka och hjälpte dem att somna tidigare, sova bättre och vakna i gryningen.
Maria Mattsson sover dock inte ensam.
– Nej jag får sällskap av Linnea, min hund som ser till att vakta mig.