Annons:

Lyxväskor från inbrott är återfunna

Den 27 januari var det inbrott på Brand Find, nu är en några av väskorna återfunna och en man misstänks för häleri. Foto: Anders Blank

Lyxväskor från inbrott är återfunna

Inbrottet på Brand Find på Kvarnholmen kan vara närmare en lösning. Stöldgodset hittades i en bil i Malmö. En Kalmarbo i 30-årsåldern har erkänt häleri. 

Annons:

Sen fredagsnatt i Arlöv,  en ruffigare del av Malmö. En polispatrull ser en bil vingla betänkligt och misstänker rattfylleri. Bilen vinkas in, där sitter en man och två kvinnor. Poliser ställer rutinmässig frågor om nykterhet. Ber om körkort. Föraren säger att han inte förstår svenska, visar sitt utländska körkort och sitt uppehållstillstånd. Polisen ser det de misstänker är stöldgods i bilen, väskor och halsdukar med tydliga logotyper, Louis Vuitton, Chanel, Gucci. Den drygt 30-åriga mannen förklarar att det är kopior från Kina. 

Polisen undersöker vidare, ser att det är larm på de flesta varorna. Det är sammanlagt 16 väskor och ett 20-tal halsdukar. Den misstänkta mannen får följa med för vidare förhör till polisstationen i Lund. 

Efter noggrannare kontroller så visar det sig att mannen är mantalsskriven i Kalmar, det har han varit länge. I alla fall på pappret är han väletablerad i samhället.  

Polisen i Lund tar kontakt med sina kollegor i Kalmar. De berättar händelseförloppet och skåningarna inser att de precis kommit närmare en lösning på ett brott som väckt stor uppmärksamhet i Kalmar.

Tammy Svensson har haft två inbrott på tre månader. Den 5 november och den 27 januari.Invånarna har gått tillsammans och försökt att hjälpa butiksinnehavaren av Brand Find, Tammy Svensson, genom stödköp och Facebookupprop. Inbrotten har haft smash and grab som tillvägagångssätt. En lika primitivt som effektiv metod. En gatsten i rutan, rensa undan lite glaskross in i butiken, ner med lyxvaror i plastsäckar och iväg. Det går snabbt.

Vid det senaste tillfället var Dagens Kalmar på plats vid butikslokalen på Norra Långgatan tidigt på morgon, en knapp halvtimme efter inbrottet. 

– Vi var här vid 4 på morgonen. Det var bara två minuter efter vi fick larmet. Likväl såg vi ingen som som sprang, det måste ha gått oerhört snabbt, berättade då en Securitasvakt. 

Polisjakten var intensiv direkt efter inbrottet. Enligt uppgifter till Dagens Kalmar användes drönare för att leta efter inbrottstjuvarna. Men det fanns få spår.

Tillbaka till Lund, där inleddes förhören med den misstänkte Kalmarbon. 

– Men vad säger du, ska vi inte ta att prata svenska nu istället, säger polisen. 

– Okay, svarar den misstänkte. 

Mannen anhålls misstänkt för grov stöld. Men häktas inte. Han erkänner. Men inte stöld, utan häleri. Han berättade att han köpt godset för några tusenlappar, att han skulle till Stockholm och sälja dem vidare. Mannen får skjuts av poliser tillbaka till Kalmar under lördagen. 

– Det stämmer att det var ren tur att mannen greps, säger Robert Löeffel, polisens presstalesperson region Syd. Men man ansåg att det inte fanns anledning att hålla honom kvar så han släpptes, han hade inte den bakgrunden heller att man trodde att han skulle störa utredningen. 

Samma dag ringer polisens utredare till Tammi Svensson och kan berätta glädjande nyheter om att hon kommer att få tillbaka en del av de stulna väskorna och halsdukarna. 

– Jag är så glad att de är tillbaka. Det har varit så kämpigt, både mentalt och ekonomiskt. Ett tag var jag på väg att stänga ner min butik, säger hon. Men jag vill inte övrigt kommentera det som har hänt. 

Försäkring täcker en del av värdet på det gods hon blivit av med, men långt ifrån allt. Förra gången ersattes hon med ungefär hälften, hon räknar med att ha förlorat flera hundratusen kronor då, att det skulle bli något liknande nu. Försäkringsbolaget ställer också allt tuffare kvar på henne, att hon ska sätta dit pansarglas. Också det en stor investering, i synnerhet för en butik som precis som de flesta andra redovisar ett stort försäljningstapp under pandemin.

Men det kommer att ta tid för Tammy att få tillbaka väskorna. De är skickade på analys upp till Nationellt Forensiskt Centrum, det kan ta månader. Sedan har polisen att med hjälp av tekniska fynd ha ett bättre spaningsläge för de som gjorde inbrottet.

Kalmarbon är nu misstänkt för häleri och drograttfylla. 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt