Annons:

Veterinär i länet prickas efter hunds död

En veterinär i länet prickas sedan en hund avlidit ett par dagar efter ett besök på djursjukhuset. Bilden är en genrebild, och vare sig hunden eller veterinären på bilden är de som omskrivs i texten. Foto: Pixabay

Veterinär i länet prickas efter hunds död

En veterinär i Kalmar län brast i vården av en hund som avled. Det menar Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård och ger veterinären en disciplinpåföljd.

Annons:

Den 29 december 2019 sökte en kvinna till Läckeby Djursjukhus då hennes hund mådde dåligt. Hunden hade tio dagar tidigare blivit kastrerad hos en annan veterinär, och de senaste dagarna visat tecken på att inte må bra. Hunden hade ingen mat- eller vattenlust och hon upplevde att den hade problem med att kissa.

I sin anmälan skriver kvinnan att man vid Läckeby Djursjukhus inte tog något urinprov och, enligt hennes mening, inte heller undersökte hunden utefter vad hon sökte för.

Skickades hem

Kvinnan skriver att veterinären tryckte på magen varpå hunden skrek till, och att de sedan fick åka hem med uppmaning att fortsätta med läkemedlet Rimadyl.

Dagen efter upplevde kvinnan inte någon förbättring och tog då hunden till sin ordinarie veterinär. Med ett blodprov där upptäckte veterinären att det bland annat var massor med blod i urinen. Hunden fick antibiotika men gick sedan bort tidigt den 31 december 2019.

I sitt svar på anklagelserna har den aktuella veterinären på Läckeby Djursjukhus angett att hunden undersökts noggrant och att det inte fanns anledning att sätta in någon annan behandling än den hunden fått i samband med kastrationen. Veterinären avslutar med att skriva att det inte går att se på vilket sätt hundens död har något att göra med undersökningen och behandlingen 29 december 2019.

Tilldelas disciplinpåföljd

I egenskap av tillsynsmyndighet har Statens Jordbruksverk yttrat sig i frågan och överlåtit den veterinärmedicinska bedömningen åt ansvarsnämnden.

Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård anser att det faktum att hunden hade genomgått en stor operation tio dagar tidigare och hade problem med att äta, kissa normalt och var öm i bakre delen av buken, indikerade att det tillstött en komplikation i anledning av operationen.

Veterinären borde därför ha utrett hunden ytterligare för att ta reda på varför den inte mådde bra, skriver man bland annat.

Ansvarsnämnden ser försummelserna så allvarliga att veterinären ska tilldelas en disciplinpåföljd i form av en erinran.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt