Annons:

Samtliga attackerade var män – inledande förhör har hållits med misstänkt gärningsman

Inledande förhör har hållits med misstänkt gärningsman. Foto: TT

Samtliga attackerade var män – inledande förhör har hållits med misstänkt gärningsman

En 22-årig man boende i Vetlanda misstänks för mordförsök på sju personer i centrala Vetlanda under onsdagen. Samtidigt fortsätter man utreda eventuella terrormotiv till dådet.
– Motivbilden är viktig, säger Malena Grann, polisområdeschef.

Annons:

Sju personer skadades under vansinnesdådet i centrala Vetlanda under onsdagen. En, vad polisen erfar, ensam gärningsman gick till attack på sju personer – samtliga män – helt oprovocerat. Mannen, som är 22 år gammal och medborgare i Afghanistan, var beväpnad med kniv när han greps.

– Polisen avbröt dödligt våld genom att avfyra verkanseld och sköt gärningsmannen i benet. Vi har övat på att avvärja pågående dödligt våld och märker att vår förmåga har ökat, säger Carina Lennquist, biträdande regionpolischef. 

Från det polisen var på plats i Vetlanda tog det tre minuter tills gärningsmannen var gripen. De drabbade är samtliga män mellan 35 och 75 år. 

– Vi har genomfört många förhör, gjort brottsplatsundersökningar, husrannsakan och beslag. Det är ett omfattande utredningsarbete med fokus på informationsinhämtning. Vad vi erfar finns ingen medgärningsman, men vi är fortfarande i ett mycket tidigt skede, säger Malena Grann, polisområdeschef.

Polisen anser att utredningsläget är gott. 

Misstänkt kvar på sjukhus

Brottsrubriceringen är försök till mord, men man fortsätter att utreda eventuella terrormotiv. Polisen kan inte kommentera om det finns eventuella kopplingar till extremism, men säger sig ha fortsatt kontakt med Säkerhetspolisen, Säpo. 

– Motivbilden är en viktig del i utredningen och vi utreder det noggrant. Vi utreder eventuella terrormotiv.

Den misstänkte är kvar på sjukhus, men har anhållits och ambitionen är att han ska häktas, uppger man på presskonferensen.

– Ett inledande förhör har hållits med misstänkt gärningsman, men han är inte hörd närmre i sak. Vi har ingen information om hans berättelse. 

När kommer ni kunna hålla ett fullständigt förhör med misstänkt gärningsman?

– Vi arbetar intensivt med utredningen och att hålla förhör är en del av utredningen. Inom en nära framtid håller vi ytterligare förhör med honom. 

Stabilt läge för skadade

Den misstänkte gärningsmannen är tidigare dömd för ringa brottslighet och det finns ingen, vad polisen erfar, koppling mellan mannen och de sju offren. Polisen var fortsätt väldigt förtegen om utredningen under torsdagens presskonferens.

– Det finns inget samband som vi kan se. Om platserna har någon betydelse får utredningen visa, men som vi ser det är det slumpvis utvalt, säger Jonas Lindell, lokalpolisområdeschef.

I går rapporterades tre av de sju ha livshotande skador. Samtliga bedöms nu ha ett stabilt tillstånd, men alla sju vårdas på sjukhus.

– Ingen är i dagsläget livshotande skadad, men vi måste ta höjd för att det kan tillstöta komplikationer. Många är opererade, men vi räknar med att ett par under morgondagen kan återgå från sjukhuset till hemmet, säger Martin Takac, sjukvårdsdirektör i Region Jönköping.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenskalmar.nu

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt