Annons:

Kalmarhem minskar sin energianvändning

Det kommunala bostadsbolaget satsar hårt på att bli klimatvänligare. Satsning på fossilfria bilar, värmeåtervinning, driftoptimering och byte till energieffektiva fönster har gett resultat. 

Annons:

Kalmarhem är en del av Allmännyttans klimatinitiativ. Tillsammans med 183 andra offentligt ägda bostadsbolag. Initiativet är ett gemensamt upprop för att minska utsläppen av växthusgaser. Ihopräknat förvaltar medlemmarna 714 000 lägenheter. Av dem har Kalmarhem cirka 5000, det motsvara en tredjedel av hyresmarknaden i kommunen. 

Och miljöarbetet har gett resultat. 

– I fjol minskade vi vår energianvändning med 7 procent jämfört med 2019. Det har vi lyckats med genom bland annat injustering och driftoptimering av våra fastigheter, byte till energieffektiva fönster samt installation av solceller och värmeåtervinning i ventilationssystemen. Energieffektivisering är självklart i fokus även i vår nyproduktion där vi under de senaste åren har byggt flera nya fastigheter med låg energianvändning, säger Per Stephani, VD på Kalmarhem, i ett pressmeddelande. 

Klimatinitiativets övergripande mål är en fossilfri allmännytta senast år 2030 och 30 procents lägre energianvändning till år 2030 räknat från 2007. Under 2019 förbrukade medlemsbolagen 131 kWh per kvm vilket i jämförelse med 2007 års förbrukning som låg på 152 kWh innebär en energieffektivisering på 14 procent. Kalmarhem har i sin tur minskat 28 procent räknat från 2007 och förbrukade 104 kWh/kvm under 2020.

Egen elproduktion

En stor del av medlemsbolagen väljer att investera i förnybar el och att ha en egen elproduktion.

– Vi satsar starkt på förnybar energi som är lokalt producerad och har idag 14 solcellsanläggningar på egna fastigheter. Tillsammans producerar de ca 250 000 kWh per år, vilket motsvarar årsförbrukningen av el i tio genomsnittsvillor med direktverkande el som uppvärmning. Vi köper endast förnybar el från sol-, vind-, och vattenkraft. Även den köpta fjärrvärmen är fossilfri, säger Per Stephani

Under 2020 fasades de sista fossilbränsledrivna bilarna ut och Kalmarhem blev 100% fossilbränslefria i den egna verksamheten. Bolaget utgår då från Fossilfritt Sveriges  definition.

Sett till hela Sveriges bostadsbestånd så omfattar Klimatinitiativet 28 procent av Sveriges lägenheter i flerbostadshus.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt