Annons:

Kattvänner går i taket över nytt avelsprogram för svenska bondkatter

Kattvänner i landet rasar över ett avelsprogram för svenska bondkatter som Jordbruksverket har godkänt. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Kattvänner går i taket över nytt avelsprogram för svenska bondkatter

Jordbruksverket säger ja till ett omtvistat avelsprogram för svensk bondkatt, där den beskrivs som ett ”bruksdjur” och ett ”arbetsredskap för att hålla skadedjur borta”, som bör avlivas om det inte fyller någon funktion. Nu rasar stora delar av landets djurskyddsföreningar över det man anser vara oansvarig katthållning.

Annons:

Det är den nystartade föreningen Lantrasföreningen Bondkatten som har tagit fram en avelsplan för den svenska bondkatten, som man anser vara en egen ras, berättar nyhetsbyrån TT. Jordbruksverket håller med, och i slutet av förra året godkände man den.

Riktigt lika förtjusta över avelsplanen är dock inte stora delar av landets djurskyddsföreningar. Framför allt är det formuleringar som ”att låta fertila katter vistas utomhus är en förutsättning för lantrasens bevarande” som har upprört och som man menar går tvärt emot de skärpta rekommendationer för katthållning som Jordbruksverket införde förra året i Sverige, där det uppskattas finnas cirka 150 000 hemlösa katter, enligt kritikerna.

Får avliva själv 

– Det enda man bevarar är att man kan ha okontrollerad avel. Det går tvärt emot vad vi kämpat för i årtionden. Vi känner att det här är ett slag i magen, säger Fredrik Malmberg, ordförande för Djurens vänners riksorganisation till TT.

Man reagerar också på att Lantrasföreningen Bondkatten på sin hemsida skriver att det är ”tillåtet att som djurägare själv avliva katter på de sätt som anges i Jordbruksverkets föreskrift”. Detta tolkas som att djur som inte ska användas i avel bör avlivas, precis som kattungar om kullen är för stor.

– Vi är starkt emot att man själv skulle avliva. Vem gör bedömningen att katten ska avlivas? frågar Fredrik Malmberg, som är tydlig med att han anser att ett sådant beslut bör fattas av veterinär.

Organisationer bakom upprop

Föreningen Hittekatter i Sverige tog nyligen initiativ till ett upprop mot avelsplanen. Enligt TT har denna fått snabb spridning och hittills har ett 70-tal djurskyddsorganisationer ställt sig bakom det.

– Att inte kastrera, låta katterna gå fritt ute och avliva om man inte har nytta av dem. Det är väldigt provocerande, säger Lena Lindell från Hittekatter i Sverige till nyhetsbyrån.

Enligt TT råder det också delade meningar om vad en bondkatt egentligen är, och om det ens är en egen ras.

– Det är egentligen inget annat än vanliga huskatter som bor på landet. De vill bevara katter på landet som är bra på att fånga råttor, menar Lena Lindell.

– För oss finns det ingen ras, det är en äldre benämning på huskatt. Alla katter som inte har stamtavla är huskatter, säger Fredrik Malmberg.

Helt naturligt att man avlivar djuret

Eva Averin, ordförande för Lantrasföreningen Bondkatten, säger till TT att allt handlar om ett missförstånd. Man förespråkar både kastrering och märkning, och i själva verket vill man lyfta kattens värde.

Samtidigt betonar hon att katten är ett ”bruksdjur”, och att det därför är helt naturligt att man avlivar djuret om det inte fyller någon funktion, skriver TT.

– Så är det inom all produktion inom lantbruket. På bondgårdarna måste alla djur ha en funktion. Bondkatten är ett arbetsredskap för att hålla skadedjur borta, säger hon.

Tar till sig synpunkterna 

Fler än 15 000 personer har i dagsläget skrivit under en protestlista som sprider sig snabbt på Internet. Dessutom har flera stora organisationer, bland annat Svenska djurskyddsföreningen och Djurskyddet i Sverige, kontaktat Jordbruksverket och krävt att man ändrar sitt beslut.

I ett mejlsvar till TT skriver myndighetens djurskyddschef Helena Elofsson att man ”tar till sig av de synpunkter som förts fram och kommer att se över beslutet".

Besked om man kommer ändra sitt beslut väntas under veckan.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt