Annons:

I natt tjänade du pengar – negativt elpris under några timmar

I natt upplevde Sverige negativt elpris. Under några timmar fick svenskarna betalt för att använda el. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

I natt tjänade du pengar – negativt elpris under några timmar

Vinterns rekordhöga elpriser i Sverige förbyttes i natt till det precis omvända. För första gången i år blev elpriserna negativa, och vi fick faktiskt betalt för att använda el.

Annons:

Natten mot måndagen, mellan klockan 01 och 06, var priset på elektricitet i Sverige negativt. Allra lägst var det mellan klockan 02 och 03 då taxan löd på minus 1,5 öre.

Enligt elbolaget Tibber är anledningen ett överflöd av vindkraftsproduktion kombinerat med låg efterfrågan.

– Påsken innebär låg aktivitet inom industrin och andra kommersiella verksamheter. Dessutom är det inte är särskilt kallt ute vilket sammantaget gynnar konsumenten, säger Tibbers vd Edgeir Vårdal Aksnes till TT.

Tillgången på vindkraft styr

Ju mer förnybar el som kommer in i våra system desto vanligare räknar man med att det blir med negativa elpriser, och främst är det alltså tillgången på vindkraft som styr. Utbudet kan då stundtals överstiga efterfrågan och ge dessa effekter.

– De stora vinnarna när vi får negativa elpriser är de som har timprisavtal. Mellan 01.00-06.00 kan de i princip ladda sin elbil gratis så det finns pengar att spara för den som planerar sin elförbrukning smart, säger Edgeir Vårdal Aksnes till TT.

Fotnot: Det negativa priset avser den direkta kostnaden för elen. Kostander för exempelvis överföring, energiskatt och moms tillkommer precis som vanligt.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt