Annons:

Allt klappat och klart för massvaccinering

Eva Lotta Johansson, platsansvarig på vaccinationscentralen i Kalmar. Foto: Anders Blank

Allt klappat och klart för massvaccinering

På måndag öppnas portarna i gamla biblioteket för vaccination. Går allt som det ska kan regionen vaccinera 180 personer i timmen. 

Annons:

Hade man bara haft vaccin nog så kunde hela Kalmar kommuns befolkning ha vaccinerats på tre veckor. Nu är det tillgången som styr hur många som kan få sin spruta. Under dagen så fick pressen se hur man förvandlat gamla biblioteket till en enorm hälsocentral. På tolv stationer ska man kunna ta emot hela 180 personer i timmen. 

Den som vill vaccinera sig ska helst boka tid på 1177.se alternativt ringa sin hälsocentral. 

– Man ska däremot inte ringa sjukvårdsupplysningen på 1177. Vi ser helst att bokningen görs online, har man svårt för det så kan man säkert ordna någon som hjälper till, säger vaccinsamordnare Marie Ragnarsson.

Teamet bakom vaccinationerna har arbetat fram ett flöde så allt ska ske så smittsäkert som möjligt. Efter att man har bokat så tar man sig till gamla biblioteket. Man ska komma så nära den bokade tiden som möjligt för att undvika trängsel och parkeringsproblem. Väl på plats, ska man ha på sig kortärmat, ytterkläder får man ta med sig. Legitimera sig och gå till anvisad vaccinationsstation. Viktigt är att man håller två meters avstånd till andra. 

– Efter man fått sprutan går man till ett väntrum där man sitter i 15 minuter för att kontrollera eventuella biverkningar, säger platsansvarige Eva Lotta Johansson. 

Har ni personal så det räcker?

 

– Ja, vi har en bra bemanning. Sedan är det även pensionerade sjuksköterskor och skolsköterskor som hört av sig och vill hjälpa till, säger  Marie Ragnarsson.

Vaccinationscentralen kommer att öppna på måndag. Aktuella öppettider framöver kommer att framgå vid tidsbokning av vaccination. 

På bara åtta dagar har redan 9 000 personer bokat tid. 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt