Annons:

Kalmar kan bli årets superkommun

Kalmar har chans att bli årets superkommun. Foto: Anders Blank

Kalmar kan bli årets superkommun

Tidningen Dagens Samhälle listar varje år landets superkommuner. Kalmar är en av tre nominerade kommuner. 

Annons:

Nya listan över Sveriges superkommuner visar vilka som står särskilt starkt rustade inför framtiden. Det är tre kommuner av totalt 136 som är nominerade inom kategorin småstads- och landsbygdskommuner där Kalmar ingår.

Måtten som rankningen bygger på handlar bland annat om hur många nya invånare som lockats dit, hur många företag som finns där och hur hög utbildningsnivå kommuninvånarna har. Många mått syftar också till att utröna hur kommunen sköter det som är en kommuns kärnuppdrag, som skola, barnomsorg och äldreomsorg. Sedan två år ingår även sju kategorier som mäter kommunernas arbete inom Agenda 2030.

Kalmar var nominerade till årets superkommun redan 2019 och är alltså nu åter i topp för 2021. Vinnaren kommer att utses under den livesända Digitala Samhällsgalan den 18 maj.

Fakta

Kalmars motivering

I Kalmar är jämställdheten god, skolan bra och kulturlivet rikt. Kommunen har klättrat i rankingen av kultur och fritid, och nyligen påbörjades ett treårigt projekt som med stöd av EU ska utveckla Kalmars historiska kulturarv.

Landsbygdsutveckling är en viktig fråga i Kalmar eftersom nästan var fjärde invånare bor i samhällen utanför centralorten.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt