Annons:

Nu ska Norra långgatan bli en gågata värd namnet

Emmy Stenberg, Kalmar vatten, Lisa Söderholm, Kalmar City, Nina Johansson, Kalmar energi, Anders Linder, landskapsarkitekt, Björn Strimfors stadsträdgårdsmästare och Jimmy Holgersson, Ivar Tegnander Fastigheter. Foto: Anders Blank

Nu ska Norra långgatan bli en gågata värd namnet

Vattenledningarna är över 100 år gamla och måste bytas ut. Då passar kommunen på att rusta upp Norra Långgatan så den ser ut som en gågata igen. 

Annons:

Kvarnholmen har som bekant tre gågator. Storgatan, Kaggensgatan och Norra Långgatan. Men den sistnämnda har blivit lite stymoderligt behandlad. Planteringen de numera nedhuggna platanerna och slarvig stenläggning av gatan har gjort att den lutar vilket försämrar tillgängligheten. Och nu när Kalmar vatten ska byta va-ledningar, så passar kommunen, Kalmar City och Kalmar energi att vara med på omgörningen. 

Kalmar energi kommer att dimensionera upp fjärrvärmen, lägga fiber och nya elledningar. Kalmar city har varit i samspråk med fastighetsägarna och kommunen om hur man bäst putsar upp gågatan. 

– Där finns exempelvis ett elskåp som säkert är 100 år gammalt. Det är många som passerar utan att lägga märke till det. Det kan restaureras, säger Björn Strimfors stadsträdgårdsmästare. 

Grävjobbet görs i sektioner

Att gräva upp en så central gata brukar skapa irritation hos handlare och andra tjänsteföretag. Därför har det varit viktigt att informera och ta in synpunkter. Grävjobben kommer att göras i sektioner. Börja vid Larmgatan och sluta vid Västra Sjögatan. Arbetet kommer att påbörjas i september och sättas på paus strax före julhandeln. Sedan återupptas det igen. Det är osäkert när det kommer att avslutas, det är viktigt att man gör stenläggningen så det inte blir samma typ av sättning som det blivit i dag. 

– Vi vill lyfta fram Norra Långgatan, öka gångtrafiken och attraktiviteten här. I dag är det en mindre charmig gata med mycket varutransporter, säger Lisa Söderholm centrumutvecklare Kalmar city.

Funderingar på pollare

Just därför funderar man om möjligheter med pollare som redan finns på Larmgatan i dag. Detta för att minska biltrafiken.

– Vi kommer att ha linhängd belysning så inte lyktstolpar är i vägen. Vi funderar också mycket på hur vi kan ändra gatan efter olika behov som uppstår, säger Anders Linder, landskapsarkitekt. 

Stenläggningen kommer att göras med hjälp av just sten, inte betong som det är idag. Man kommer arbete mycket med granithällar. Detta därför de passar in i 1600-tals stadsdel men också för att stenen är bra för tillgängligheten. 

 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt