Annons:

Ny gästhamn knyter Kalmar närmare vattnet

Åke Andersson vd och Lasse Johansson ordförande i Destination Kalmar talade samtidigt som Tumlaren lade an vid nya gästhamnen. Foto: Anders Blank

Ny gästhamn knyter Kalmar närmare vattnet

Den har legat i träda sedan 1980. Men nu finns det åter en småbåtshamn i Slottsfjärden. Det är en del i kommunens arbete att jobba med stans blå ytor. 

Annons:

Hon är en självklar premiärgäst. “Tumlaren”, en salongsbåt, byggd i Hondurasmahogny 1936. Normalt är Kullö hemmahamn men i dag visade hon upp sig och var första båt hos Kalmars nya gästhamn. Hon hade sällskap med en kajak och två segelbåtar, som skulle visa att. Nytillskottet är ytterligare ett sätt för kommunen att anlägga ett gångstråk längs vattnet. Efter nya småbåtshamnen i Sylvanderparken tar man sig ut till Lotsutkiken på Tjärhovet via nya gångväg. Kalmar ska bli bryggornas stad är det tänkt. 

Destination Kalmars ordförande Lasse Johansson (S) invigde den nya hamnen. 

– Jag är ingen båtmänniska men jag är en jäkel på att bryggsegla. Det känns fantastisk när vi nu bygger ihop staden med vattnet, säger han. 

Stadsträdgårdsmästaren Björn Strimfors menar att det område varit sorgligt bortglömt.

– Den gamla småbåtshamnen försvann här för drygt 40 år sedan, nu kommer den att koppla ihop Stadsparken med Slottsfjärden. 

15 nya platser i gästhamnen

Det var i november som muddringsarbetet började och man lyckades skapa en ränna med segelbart djup in till den nya hamnen. Under bryggan har man också gjort en liten reningsanläggning för dagvatten. Det är som ett litet dämme, tungmetaller och näringsämnen sjunker till botten, kvar blir renat vatten. 

På plats fanns också en glad turistchef som fick se kapaciteten, med de 15 nya båtplatserna, utökas. 

– Vi tillhör de gästhamnar som ligger topp fem-sex när det gäller beläggning. Vi har idag 130 båtplatser i Ölandshamnen, så den här gästhamnen behövs, säger Stefan Johansson. 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt