Annons:

Erica i nytt möte– “Klarar man inte av sitt föräldraskap kan man diskutera placering”

Dottern Tilde och Erica Nord. Foto: Anders Blank

Erica i nytt möte– “Klarar man inte av sitt föräldraskap kan man diskutera placering”

Förlamade Erica Nord i nytt möte med kommunen. Hon kommer bli beviljad någon form av personlig assistans längre fram men inte i den omfattningen hon begär, är dagens besked.

Annons:

 Dagens Kalmar berättade i morse om Erica Nord som blev förlamad till följd av en blödning och i samband med skadan födde hon sin andra dotter. Hon har varit inneliggande nästan fem månader på sjukhus och ska nu skrivas ut och få komma hem. Frågan är till vad, frågan är kanske om hon klarar av att vara hemma. Medicinskt så behöver hon inte vara på länssjukhuset. Erica har två rehabiliteringspass per dag och till dessa kan hon kan åka fram och tillbaka med färdtjänst. Frågan är istället hur hon ska kunna ta hand om Lykke, fem månader och Tilde fem år. 

I dag var det ett nytt möte. Denna gång med LSS-handläggarna.

Socialförvaltningen kallade till detta möte för att klargöra syftet med assistansen, heter det i inbjudan. Men i själva verket är mötet snarare en föreläsning av hur LSS-lagstiftiningen med en jurists hjälp, kan tolkas så restriktivt som det bara går. Handläggarna pratar ogenerat om att Erica eventuellt kan få lite tid för Lykke, fem månader. Uteslutande för matning och blöjbyten, då detta ses som spädbarns grund- och trygghetsbehov. Men det gäller bara fram tills flickan är maximalt ett år, för att därefter upphör behovet.

– Så från ettårs dagen är man som förälder inte viktig i sina barns liv längre, i alla fall inte om man råkat ha oturen att hamna i rullstol, säger Erica. Vad det gäller femårigaåriga Tilde så är hon inte i behov av anknytning till ett fåtal personer och inte heller i en tidig utvecklingsprocess menar handläggaren det som och därmed kommer vi inte heller bevilja dig tid för att vara med henne.

Hon infrågasätter en åldersgräns för anknytning.

–Visa mig gärna det underlag eller forskningsrapport som visar att barn som blivit ett år eller äldre inte har behov av sin förälder längre, suckar Erica. Det jag efterfrågar är att någon finns närvarande som kan agera mina händer och fötter, inte en person som ska ta hand om mina barn. Här väljer Kalmar kommun att bortse från att jag är förälder. Föräldraskapet som är ett livslångt åtagande och ett aktiv beslut tar man nu ifrån mig.  

Erica bollas mellan tre olika instanser

Problemet är nu akut. Omsorgen för Erica delas mellan tre instanser. Först är det omsorgsförvaltningen. De har beslutat om att ge Erica punktinsatser och det gäller bara henne själv inte hennes barn, ett alternativ är ett korttidsboende för den nyblivna mamman. När socialförvaltningen sedan fattat beslut kring assistans övertar dom omsorgen fram tills att tredje instansen försäkringskassan handlagt ärendet. Har Erica behov av assistans mer än 20 timmar per vecka så är det deras ansvar. Men försäkringskassan har handläggningstider på minst tre månader. 

Assistans enligt LSS är personlig. Det gjorde socialförvaltningen klart. När det gäller barnen så menar socialförvaltningen att det är den friska föräldern som ska ta över allt ansvar. Men, den andra föräldern, Jonas, är inte frisk. Han är halvtidssjukskriven på grund av krisreaktion. 

Dagens Kalmar har lyssnat på ljudupptagning av mötet och där pratar handläggaren mycket om hur Jonas ska ta ett mycket större ansvar nu när Erica sitter i rullstol. 

– Fungerar inte föräldraansvaret så får man diskutera omhändertagande och placering för barnen, menar handläggaren. 

Handläggarna berättade också att de tagit kommunens chefsjurist till hjälp för att reda ut turerna runt lagstiftningen. 

– Det känns lite märkligt att de använder skattepengar till en jurist bara så de ska kunna slippa sitt ansvar, säger Erica. 

Vad händer nu? Det är fem dagar kvar till du ska komma hem?

– Det känns som jag kanske måste vara kvar på sjukhuset. Som det är nu kommer vi bara få punktinsatser från kommunen. En hemtjänst som kommer 5-6 gånger om dagen. 

 

 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt