Annons:

Omkring tio procent av alla hyresgäster stör sig på sexljud från grannar. Foto: Pixabay

Ny statistik: Så många stör sig på grannarnas högljudda sex

Runt tio procent av alla hyresgäster har någon gång störts av sina grannars sexläten, visar en färsk undersökning från opinionsinstitutet Skop.

Annons:

Enligt undersökningen, som utförts för Hem & Hyras räkning, är man som mest utsatt i städer med fler än 80 000 invånare. Även ålder är en avgörande faktor då personer under 30 störs betydligt mer än den som hunnit fylla 70. En trolig förklaring till detta är att yngre människor ofta bor trängre och har yngre grannar än äldre. Rent juridiskt kan ljud från älskog räknas som en brist i boendet, menar Johan Candler, förbundsjurist på Hyresgästföreningen:

– Det avgörande är hur andra påverkas. Om någon på grund av ljudet hindras från att använda sin lägenhet fullt ut blir det ju en störning. Det kan likställas med att en granne tittar på tv med normal volym eller duschar och ljuden ändå går igenom väggen.

I liknande fall kan hyresvärden få lov att se över ljudisoleringen.

Få gör något åt saken

Av de som stör sig på grannarnas läten är det inte ens en tredjedel som vidtar åtgärder. Bland de som ändå gör något åt problemet är den vanligaste insatsen att säga till grannarna eller att ringa till värden. Ett mindre antal väljer att ringa störningsjouren. Den som låter mycket under sexakten behöver emellertid inte oroa sig för att förlora kontraktet, menar Johan Candler:

– Jag kan inte påminna mig om ett enda liknande rättsfall där hyresgästen blivit uppsagd. Sexuella aktiviteter räknas till normalt användande av lägenheten, såtillvida man inte gör det på en balkong eller liknande. Det skulle kunna väcka anstöt hos grannar eller förbipasserande och eventuellt klassas som ett brott.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt