För 20 år sedan, hösten 2001, kom den första kullen med 72 studenter till den nystartade Polisutbildningen vid dåvarande Växjö universitet. Sedan dess har över 5.200 poliser utbildats och numera har polisutbildningen vid Linnéuniversitetet både forskningscenter och två akademiska huvudområden: poliskunskap och kriminologi. Institutionen för polisiärt arbete byter nu namn till Institutionen för polisiärt arbete och kriminologi.
Utöver de poliser som utbildats har Polisutbildningen också bedrivit fort- och vidareutbildning i stor skala och utbildat bland annat tulltjänstemän, kustbevakare, militärpoliser, försäkringsutredare, socialsekreterare och skattebrottsutredare inom olika områden.
Stort intresse för kriminologi
Polisutbildningen har nu ett eget forskningscenter och två akademiska huvudområden: poliskunskap och kriminologi. Organisatoriskt har Polisutbildningen sedan en tid inrättats som institution inom fakulteten för samhällsvetenskaper och verksamheten är inte längre enbart fokuserad på uppdragsutbildning av poliser, utan även ordinarie universitetskurser. I höst startar institutionen de första egna kurserna i kriminologi, kurser som haft mycket stort söktryck.
– Det är väldigt roligt att många har sökt våra kurser, då just kriminologisk kompetens har stor efterfrågan i samhället och utgör en viktig pusselbit för samhällsbyggets sociala hållbarhet, säger Ola Kronkvist, prefekt och lektor vid Linnéuniversitetet i ett pressmeddelande.
Med anledning av det nya huvudområdet, de nya kurserna och en stor satsning på kriminologisk forskning och utbildning byter institutionen nu namn till Institutionen för kriminologi och polisiärt arbete. Det är den enda institutionen i landet som bedriver forskning och undervisning inom båda dessa nyckelområden för att förebygga brott och öka trygghet.