Annons:

30-ÅRING DÖMS FÖR DUBBLA VÅLDTÄKTER MOT BARN – UTVISAS

Till Migrationsverket sa mannen att han identifierade sig som kvinna. I verkligheten tog han kontakt med en mängd unga flickor i sexuellt syfte. Nu döms mannen för två våldtäkter mot ett barn i Mönsterås. Genrebild. Foto: MostPhotos

30-ÅRING DÖMS FÖR DUBBLA VÅLDTÄKTER MOT BARN – UTVISAS

En man i 30-årsåldern döms för dubbla våldtäkter mot ett barn i Mönsterås kommun. Mannen har haft ett omfattande groomingbeteende och får nu fem och ett halvt år i fängelse plus utvisning för all framtid.

Annons:

Till Migrationsverket har mannen hävdat att han är bisexuell och betraktar sig som kvinna. Det gav honom flyktingstatus och uppehållstillstånd i Sverige. I verkligheten strök han omkring runt barn i Mönsterås kommun och hade mängder med kontakter med unga i syfte att få lättklädda bilder skickade till sig och/eller utnyttja barnen sexuellt.

Trots grundlig undersökning har åklagaren inte hittat någon omständighet som talar för att mannen identifierar sig som kvinna eller är något annat än heterosexuell.

Nu döms han alltså för två våldtäkter mot barn. Straffet blir fem år och sex månader i fängelse. Han ska betala närmare 400 000 i skadestånd till flickan och utvisas från Sverige för all framtid.

 Skickade en bild på sin penis till flickan

Händelserna uppdagades i februari. Då skickade mannen en bild på sin penis och en grovt sexuell text till flickan. I förhör har han hävdat att bilden inte var menad att skickas till henne – men tingsrätten köper inte den förklaringen. Mannen blev sedan rädd för att bilden skulle spridas och började hota flickan på sociala medier.

Till slut brast det för flickan och de två våldtäkterna i december månad anmäldes till polisen. Flickan och mannen hade en intensiv kontakt under en period, där båda ljög om sin ålder. Flickan har dock aldrig sagt att hon är minst 15 år. Inledningen av relationen ska ha varit ömsesidig.

Mannen har hävdat att han inte visste att flickan var under 15 år, men det köper inte tingsrätten eftersom han under lång tid känt till åldern på personer i flickans närhet. Det finns också omständigheter som tydligt visar att mannen måste ha känt till att flickan var under 15 – bland annat ska han själv ha sagt att hon "såg ut som 12". 

Tagit kontakt med unga flickor 

Våldtäkterna begicks i mannens hem och vid två tillfällen utförde han gärningar som är jämförliga med samlag. Vid den andra gärningen tog han även ett strypgrepp på henne.

Ord står mot ord, men flickan har gett en trovärdig redogörelse som tingsrätten går på. Den stöds också av flera andra vittnesmål som kommer från en mängd personer i flickans närhet. Mannen har i inledande förhör menat att han inte alls haft särskilt mycket kontakt med flickan. I tingsrätten ändrade han sig, men nekade till våldtäkterna. Även detta ligger honom till last i domstolens sammanvägda bedömning. 

Som en del av utredningen har åklagaren tömt mannens telefon och där framkommer ett tydligt groomingbeteende. Där har mannen haft ”omfattande kontakter med barn, i princip unga tjejer” och smickrat dem i syfte att tjejerna ska skicka lättklädda bilder. Tingsrätten slår fast att mannen agerat i syfte att utnyttja barnen sexuellt och ett vittne berättar att mannen strukit omkring runt lågstadie- och mellanstadieskolor i Mönsterås.

 Ser inget hinder för utvisning

Tingsrätten slår fast att övergreppen ägt rum, att mannen visste att flickan var under 15 år och att han visste att det han gjorde var brottsligt. Utöver det döms han för sexuellt ofredande mot barn och olaga hot mot flickan. Han döms även för en misshandel av en annan flicka i centrala Kalmar i mitten av 2023 och ett ringa narkotikabrott.

Straffet blir fängelse i fem år och sex månader och utvisning på livstid. Flickan som misshandlades i Kalmar får ett skadestånd på 23 000 och flickan som utsattes för våldtäkterna får 385 000.

I domen för tingsrätten ett längre resonemang om skälen för utvisning och kommer fram till att brottsligheten är tillräckligt allvarlig för att bortse från mannens flyktingstatus, som normalt är ett hinder för utvisning.

Rätten kan inte själv besluta om mannens flyktingstatus, men utifrån vad som framkommit i domen utgår man från att den återkallas. Åklagaren har undersökt mannens uppgifter om att han skulle vara bisexuell och identifiera sig som kvinna, men inte funnit något som talar för det. Man ser därför inte några hinder för att utvisningen ska kunna verkställas.

Hur Migrationsverket kommer att hantera ärendet är en senare fråga. Domen kan överklagas.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenskalmar.nu

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt