Annons:

LÄNET: FÄNGELSE EFTER GROVA SEXUELLA BROTT MOT BARN

En man i 30-årsåldern döms till fängelse för grova övergrepp mot barn. Foto: Bildbyrån

LÄNET: FÄNGELSE EFTER GROVA SEXUELLA BROTT MOT BARN

En man från Högsby kommun döms till fängelse efter två grova sexuella brott mot barn. Det handlar om en våldtäkt och ett grovt sexuellt övergrepp. Påföljden blir fängelse i tre år. 

Annons:

Någon gång mellan januari och och augusti 2019 utsatte mannen, som är i 30-årsåldern, en flicka för gärningar som både åklagaren och tingsrätten anser utgöra våldtäkt mot barn. Flickan var då strax över fem år vid tillfället. 

Flickan har berättat att när hon vaknade på natten hade hon inga pyjamasbyxor på sig och att det som pågick kändes både "obehagligt och konstigt". Hon försökte visa mannen att han skulle sluta, men han ska ha fortsatt. 

Enligt flickan ställde sig sedan mannen upp och spydde bakom henne på madrassen, där hon låg och sov. Innan den här händelsen tyckte flickan att mannen var jättesnäll men upplevde därefter att det var jättejobbigt att träffa honom. 

Det dröjde lång tid innan flickan kunde berätta om händelsen och historien rullades upp. 

Har nekat

Mannen har nekat till brott. Att flickan säger att han gjort något sexuellt med henne tycker han är konstigt. Enligt mannen mådde han ganska bra psykiskt under den här tiden och han kan inte ha varit så påverkad av alkohol eller narkotika att han inte minns händelsen. 

Tingsrätten bedömer att målsägande gett ett mycket trovärdigt och återhållsamt intryck. "Tingsrätten har inte fått intrycket att att hon överdrivit", skriver man. 

Rätten konstaterar att hennes berättelse innehåller detaljer som förefaller självupplevda och det har också varit tydligt att flickan berättat om händelsen under stor vånda. 

Det finns ingenting i utredningen som påvisat varför flickan felaktigt skulle anklaga mannen för ett så allvarligt brott. Han döms därför för våldtäkt mot barn. 

Vet inte varför bilderna fanns

2022 skedde ytterligare en händelse med ett annat barn – som var en bit under fem år gammal. Mannen åtalades här för grovt sexuellt övergrepp samt barnpornografibrott.

”Brottet bör bedömas som grovt med hänsyn till målsägandens låga ålder och att NN missbrukat ett särskilt förtroende att få vistas i målsägandens hem och ha hand om målsäganden”, skrev åklagaren i stämningsansökan.

Den händelsen inträffade i Östergötland. I samband med att man utredde det grova sexuella övergreppet hittades knappt ett tiotal filer. Det har av experter ansetts vara övergreppsmaterial varav en bild är särskilt hänsynslöst övergreppsmaterial.

Mannen själv har berättat att han hjälpte till att ta hand om barnet och både matat, bytt blöja och badat barnet. Varför de här grova bilderna fanns i hans telefon vet han inte. Han har inget minne av att han har tagit dem. På bilderna syns även privata delar och han känner inte igen de privata delarna som sina egna.

Ska betala skadestånd

Mannens egna uppgifter ändrar dock inte bedömningen, menar tingsrätten. "Vid en sammantagen bedömning finner tingsrätten att det är uteslutet att det är någon annan än NN som begått övergreppet", skriver rätten.

Att välja någon annan påföljd än fängelse är inte möjligt anser tingsrätten. Mannen döms nu för de tre brotten till fängelse i tre år. Han dömdes i oktober 2022 av hovrätten till två års fängelse för bland annat grov vapensmuggling. Ett straff han just nu avtjänar.

Mannen ska till den något äldre flickan betala 145 000 kronor i skadestånd. Till det yngre barnet ska han betala 195 000 kronor i skadestånd.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenskalmar.nu

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt