Annons:

Författaren Sofia Hedman. Foto: Anders Blank

En förälders mardröm – Sofia Hedman tog poesin till hjälp efter dotterns självmord

En kall vinterdag 2009. Ett besked om att deras dottern hade tagit sitt liv. Hur går man vidare, vad kunde en förälder ha gjort? Författaren och journalisten har skrivit en diktsamling som bearbetning men lyfter också fram obesvarade frågor

Annons:

Föräldrarna har genom åren varit väldigt öppna med att deras dotter Tammi tog sitt liv. De hade också kraft nog att anmäla Kalmarsunds gymnasieförbund för att de inte tagit hennes dotters mående på allvar. Något som fick Skolinspektionen att tvinga förbundet att ändra sina rutiner och därefter införde nya rutiner för att förebygga självmord bland eleverna.

Men för Sofia Hedman var det också naturligtvis en stark inre resa. Det finns  säkert mängder av sätt att bearbeta sorg, Sofia tog sin tillflykt till lyriken. 

Eller snarare, lyriken sökte upp henne, eller kanske till och med att Tammi talade till Sofia. 

– Det var när vi gick igenom hennes saker som vi hittade en liten bok med dikter. Det kan ha varit en skoluppgift. 

Hon letade efter förklaringar till självmordet, det hittade hon inte. 

– Men där framkom istället kvintessen av Tammi. Jag började skriva dagbok strax efter hennes död, ville hålla minnet av henne klart.

Det var också då tanken föddes att ge ut en diktsamling tillsammans med Tammi. Och nu är den klar. 

Läser egna och Tammis texter

Under en finstämd bokrelease på Stadsbiblioteket i Kalmar läser hon både hennes och Tammis dikter ur boken . Hennes röst lyckas inte riktigt hålla tonläget när hon berättar om sin dotter, ändå är det är mer än tolv år sedan hon dog. Det som hon gått igenom är en förälders värsta mardröm, inte bara att man överlever sitt barn utan också att det finns så många obesvarade frågor. För att inte tala om den skuld man som förälder upplever. Kunde vi ha gjort något?

Boken är döpt efter en av Tammis dikter: Kallt Vitt Singlar tyst och är utgiven på Konsai förlag. 

Sofia Hedman är mångårig reporter på Barometern men också författare till flera böcker. Hon har skrivit både barnböcker och noveller.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

LEDIGA JOBB

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt