Ljus på kultur invigs på fredag på Borgholms slott. Evenemanget pågår i tio dagar.
Foto: Pressbild
Mellan den 25 oktober - 3 november, kommer en mängd kulturaktiviteter anordnas runt om i Borgholm, Mörbylånga och Kalmar kommun.
- Det är egentligen det elfte året i ordningen, men vi hade ett pandemi år där vi hoppade över festivalen, säger Maria Johanson samordnare kultur och fritid, Borgholms kommun.
Då festivalen har arrangerats 10 gånger har festivalen etablerats i regionen där besöksnäringen har sett en ökning vid denna tidpunkt på året. Från början var inriktningen av festivalen främst mot unga då festivalen sammanfaller samtidigt som höstlovet. Eftersom det även är äldre besökare som kommer på festivalen har det blivit fler historiska evenemang som samtidigt uppmuntrar till lärande, intressant för både stora och små.
- Det blir en pedagogisk tanke hur vi kan lära ut om vår historia i vår region och samtidigt få de olika målgrupperna att gå samman. Detta möjliggör även att det är lättare att hitta olika samarbeten mellan våra tre kommuner, säger Michael Jildestad, rektor på kulturskola och enhetschef Eketorp borg i Mörbylånga kommun.
De olika kommunerna arrangerar alltid egna evenemang, men den stora anledningen till att festivalen har kunnat överleva och till och med växa under dessa år är alla engagerade kulturföreningar som öppnar upp sina dörrar och ateljéer under veckan med egna evenemang för att locka besökare.
- Vi har märkt att det är ett högre tryck på att få vara en del och synas på Ljus på kultur, än de första åren när vi startade upp festivalen. Enkelheten med att lägga in sitt evenemang kostnadsfritt på ljuspakultur.se är en bidragande orsak, säger Fanny Loeb, kulturutvecklare Kalmar kommun.
Helt ny eldföreställlning
Årets höjdpunkt är invigningen där spelplatsen växlas årsvis mellan de tre kommunerna. 2024 års invigning är i Borgholms kommun och spelplatsen är Borgholms slott. Under en timme kommer borggården på Borgholms slott att fyllas av ljusinstallationer och kulturupplevelser, fylld med sägner och myter från ön och på temat draken. Kvällen kommer att bjuda på fantasy-musik av Saga Björling och bandet Galt, samt den helt nya eldföreställningen "Avila - en värld av eld" med Kompani Error. Elever från kulturskolan kommer också att visa drakdans och körsång. Politiker från respektive kommun kommer även vara på plats och framföra olika berättelser.
-Att platsen för invigningen blev Borgholms slott tycker vi är väldigt roligt, senaste gången vi hade invigning för Ljus på kultur här på slottet var 2016. Och att temat är drakar, eld och historia passar väldigt bra då vi har evenemang om just drakar här på slottet under hela veckan. Om man lyssnar noga så hör man hur draken andas innanför murarna, säger Tommy Josefsson, Slottschef Borgholms slott.