Annons:

Bokens afton: Bob Hansson i högform

Bob Hansson levererade skratt och vikten i att vara snäll. Foto: Anders Blank

Bokens afton: Bob Hansson i högform

Det blev deckare, lite feelgood, matlagning, en skönlitterär spänningsbok. Men det var poeten som fick med sig publiken på Bokens afton. 

Annons:

Under måndagskvällen anordnades Bokens afton för imponerande 37:e gången. Den har arrangerats i Kalmarsalen, på Dillbergs men nu är det Kalmar teatern som gäller, det tror jag samtliga i den fullsatta salongen tycker är en bra idé. Som vanligt har Dillbergska bokhandeln försökt att få en bred variation bland författare. Årets upplaga följde det spåret. 

Mångsysslaren Carl-Johan Vallgren inledde. Sedan det enorma genombrottet med den “Den vidunderliga kärlekens historia” har han fortsatt skriva böcker. Denna gång en spänningsroman där mycket utgår från sin egen uppväxt och sina egna upplevelser. 

– Jag började skriva på “Din tid kommer” för fem år sedan. Jag ville skildra den sorg en människa kan utsättas för när partnern dör. Halvvägs in i skrivprocessen fick min fru beskedet om cancer och gick bort innan boken blev klar. 

Han medger att sorgen är väldigt närvarande i boken men det är inte meningen. 

– Jag ville inte att boken skulle bli ett mausoleum över de döda, det ska vara en hyllning till livet. Någon sa att Kerstin Ekman möte “Lammet tystnar”, det är en träffsäker beskrivning. 

"Jag har rätt"

Det var nog många som hade höga förhoppningar när Bob Hansson äntrade scenen. Och han levererade. Ordentligt. Han är en estradör som äger scenen, men bjuder också in publiken. Temat för kvällen var snällhet. Detta för att presentera sin bok “Snällast vinner, hur du höjer dig själv och andra”. Och enligt Hansson så bygger inte hans bok på en förhoppning, den bygger på fakta. Inte minst för att det finns ett stort antal sidor med källhänvisningar i boken.

– Trump tror att han har rätt. Men det har han inte. Jag har det. 

Sedan fortsatte han med ett långt resonemang om snällhet som en framgångsfaktor. Han drog en lans för att curla med sina barn, att barn inte blir svaga bara för att man är snäll mot dem. Men det krävs ytterligare en x-faktor för att lyckas. Nämligen förmågan att samarbeta. 

– Det är inte de smartaste som når framgång, de är de som är snälla och  lyckas samarbeta.

Och på ett Bob Hanssonskt sätt sammanfattade, vi behöver inte makaroner, vi behöver relationer”.

Ruth Kvarnström Jones är född i Storbritannien men fick tidigt upp ögonen för Sverige. Hon har bott i Stockholm de 30 senaste åren och haft ett stort intresse för huvudstadens historia. Hon gjorde stor succé med romanen “De fenomenala fruntimren på Grand Hotel” och har nu skrivit uppföljaren i serien som kallas “Stockholms pärlor”. Denna gång utspelar sig berättelsen under 1912. En bok om kvinnlig vänskap som tar sig igenom en dramatisk tid. 

– Jag är väldigt noga med de miljöerna jag skildrar. De måste vara tidstypiska. 

Ska vara roligt att laga mat

Fredrik Nylén driver en av Sveriges största receptbloggar. Enligt honom själv har han cirka 2 600 recept, men är kanske mest känd när han kom tvåa i “Hela Sverige bakar”. Nu är han aktuell med en ny kokbok där mycket handlar om glädjen i att laga mat. 

– Man ska bli glad av att laga mat. 

Och i hans kokbok är det tydligt att han är inspirerad av klassisk svensk husmanskost. 

– Det blir någon utvikning till Grekland och till USA, men mest handlar det om mat han själv vuxit upp med. 

Sist ut under kvällen kom Denise Rudberg. Hon är en av våra mest lästa författare och har sålt över fyra miljoner böcker. Denna gång tar hon oss tillbaka till ett Sverige i 1970-talstappning. Med disco, politik och kungabröllop. Hennes nya bok heter “killer queen”.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt