Annons:

Utställning om mumier har öppnas imorgon – föremål som är 4 000 år gamla

Mumier i fokus i slottets utställning. Foto: Anders Blank

Utställning om mumier har öppnas imorgon – föremål som är 4 000 år gamla

Lukta på en mumie, se balsameringsmetoder och föremål som följde med ner i graven. Imorgon öppnar säsongsutställningen på slottet, ”Egyptiska mumier – en resa till odödlighet”.

Annons:

Det är en fascinerande tidslinje som presenteras i utställningens första rum. Den dateras till 4 500 före vår tideräkning och handlar om olika egyptiska epoker. Den här utställningen tar dock fasta på mumier. Det var några tusen som balsamerades varje år och detta alltså under flera tusen år. 

– Det är ingen som vet hur många. Men man hittar fortfarande mumier, säger Sofie Häggman, egyptolog på Medelhavsmuseet som är i Kalmar för att föreläsa om utställningen. 

Det är 110 föremål som berättar om det forna Egypten, vissa föremål är 4 000 år gamla och har aldrig tidigare visats i Sverige. De är inlånade från Florens nationella arkeologiska museum.

Mumifiering är ett ämne som fascinerar och som har inspirerat till många böcker och filmer, ofta med inslag av mystik och skräck. I verkligheten speglar mumifieringen de forntida egyptiernas djupa övertygelse om att döden inte var slutet, utan början på en resa till evigt liv. För att säkerställa att resan kunde genomföras krävdes noggranna förberedelser och komplexa begravningsritualer som skulle vägleda själen genom dödsriket och vidare till evigt liv.

Hur väl balsamerade är de, hade de klarat sig utan bra förutsättningar med luft och fuktighet?

– I Egypten hade de fortfarande varit intakta. I Sverige hade vi fått hjälpa till lite med förutsättningarna, säger Sofia Häggman.  

Stoftet från mumierna ansågs också ha läkande effekter, det sägs att stoftet såldes i Köpenhamn så sent som 1910. Senare har man konstaterat att det var kvacksalveri och gav huvudvärk på sin höjd. 

Som alltid vid en stor utställning finns det något för barnen också. Här finns tre rum där barnen bland annat kan lukta på en mumie, bygga pyramider eller lösa en rebus med hieroglyfer. 

– Det är en ära att få förtroendet att få visa den här utställningen, som innehåller en samling föremål som aldrig tidigare har visats i Sverige. Trots att föremålen är flera tusen år gamla kommer de oss nära, eftersom det handlar om en allmänmänsklig fråga: “vad händer efter döden?". Det känns väldigt roligt att få bjuda våra besökare på det oväntade. Kanske kommer de att gå ut från utställningen med nya frågor och tankar om livet och döden, säger slottschefen Meg Nömgård.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt