Annons:

  • Städbolaget har investerat halv miljon – går i bräschen för nytt sätt att städa

    Philip Rüdiger och Jonas Bergström vid anläggningen som ska tillverka Städbolagets behov av Z-Water. Foto: Lotta Madestam

  • Städbolaget har investerat halv miljon – går i bräschen för nytt sätt att städa

    När vattnet filtrerats i flera steg hamnar det i en tank och det är bara att börja fylla upp dunkar med det alkaliska vattnet, som numera används av företagets 60-talet lokalvårdare i Hultsfred, Kalmar och Växjö för att ge minimal påverkan på både hälsa, miljö och klimat. Foto: Lotta Madestam

Städbolaget har investerat halv miljon – går i bräschen för nytt sätt att städa

Städbolaget har investerat en halv miljon kronor i en maskin så företaget kan tillverka sitt eget rengöringsmedel utan kemikalier. Ett 40-tal kommuner har gjort samma miljösatsning, men hittills bara två andra städfirmor.
– Det är en stor investering för ett litet bolag, men det känns bra att gå i bräschen för det här, säger vd Philip Rüdiger. 

Annons:

Städbolaget är Svanenmärkt sedan 2016. Och med den här investeringen på 500 000 kronor tar man ytterligare ett steg i sin satsning på bättre hälsa, miljö och klimat.

– Sedan i december tar vi fram ett alkaliskt vatten, Z-Water med speciella rengörande egenskaper – utan att det innehåller några kemikalier, säger Philip Rüdiger. Vi kommer aldrig att komma ifrån kemikalier helt, det finns ju dessutom de kunder som fortfarande önskar traditionella rengöringsmedel, men vi har kunnat minska användandet till ett minimum.

Städbolaget är bland de första städfirmorna i landet som anammat tekniken, däremot har ett 40-tal av landets kommuner gjort samma miljösatsning. Däribland Borgholm, Emmaboda och Torsås, som var först i Kalmar län att börja rengöra med Z-Water som består av 99,83 procent vatten och 0,17 procent kaliumhydroxid.

– Det är en stor investering för ett litet bolag, men det känns bra att gå i bräschen för det här, säger Philip Rüdiger och visar maskinen, som är själva hjärtat i tillverkningen.

Tillverkas i Hultsfred

Anläggningen är i stort sett helautomatisk och omvandlar vanligt kranvatten till Z-Water genom filtrering och elektrolys.

Den har placerats i Städbolagets lokaler i Hultsfred, varifrån vattnet körs i dunkar till kontoren i Kalmar och Växjö. Plus att man börjat sälja lite smått till kunder som efterfrågat möjligheten.

– Även dunkarna återanvänds, så det finns ett miljötänk i förpackningsdelen också. Förr fick vi pallar med rengöringsmedel, så genom åren har vi sett hur mycket plast som helst slängas, tillägger Philip Rüdiger.

Ersatt traditionella städkemikalier

Totalt är man ett 60-tal lokalvårdare inom företaget som successivt ersatt traditionella städkemikalier vid daglig städning.

– Vi har haft en nära kontakt med PT Professional, som har agenturen för Norden, och testat oss fram och jämfört med andra produkter. Nu har vi hållit utbildning på alla tre orterna och de anställda har fått testa, de allra flesta gillar att städa med det. Vi har även börjat testa att tvätta våra moppar, trasor och rengöringsutrustning över lag i Z-Water, säger Philip Rüdiger och tillägger:

– Det går till och med att rengöra köksfläkten med bara vatten. Jag säger inte att det är bättre, men i alla fall lika bra.

Hälsovatten till en början

Produkten är från Japan och har funnits i Sverige i fem år.

– Från början var det ett hälsovatten, varpå man kom fram till att man kunde få upp ph-värdet i maskinen till 13. Att det är så basiskt gör att det har en rengörande effekt, det löser upp fett och smuts, säger Jonas Bergström, säljare på PT Professional, och förklarar ytterligare.

– När medlet används för rengöring eller tvätt så tas vätejoner upp från smutsen, vilket innebär att Z-Water återgår till ett ph-neutralt vatten igen, så det enda som spolas ut i avloppet är smutsen tillsammans med vanligt vatten utan några miljöfarliga kemikalier.

Fördelar för personalen

Enligt Jonas Bergström finns det också studier som visar på fördelarna för personalen.

– Enligt en norsk studie som är gjord ihop med Lunds Universitet får en lokalvårdare i sig gifter motsvarande som om de hade rökt tio cigaretter om dagen. Med den här tekniken andas man bara in rena vattenångor.

Vad kan den här satsningen komma att innebära för företaget på sikt?

– Absolut att det tryggar verksamheten, säger Philip Rüdiger. Sedan kan jag inte säga nu att det ger några nya arbetstillfällen, men vi är långsiktiga i vår personalförsörjning.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenskalmar.nu

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt