Annons:

  • Johnny Rönnfjord, näringslivsrådgivare Svenskt näringsliv Foto: Anders Blank

Hultsfred störtdyker och Mörbylånga framåt i årets näringslivsranking

Det är stor spridning i länet om hur företagare bedömer företagsklimatet i Kalmar län. Mönsterås är på plats 42 i Sverige, Högsby på plats 227 bland 290 kommuner. 

Annons:

Det små små steg framåt för länet som helhet när det gäller företagsklimat i Kalmar län. Totalt sett ligger man på plats 12 bland landets 21 län. Det är 1200 företag i länet som fått svara på frågor om hur de uppfattar företagsklimatet. Dels genom ett samlat omdöme men också genom specifika frågor. Mycket handlar om myndighetsbeslut och kontakter företaget har med kommunen. 

Den största klättraren är Mörbylånga kommun som är 5 bäst i landet på att förbättra sina resultat. De har gått fram 76 placeringar, för detta belönades de med en tårta under dagens presskonferens. Och det är tydligen Öland där man är bäst på förbättring. Borgholms kommun har klättrat mest av alla i länet sett under en femårsperiod. 

Även Emmaboda har tagit stora kliv i rätt riktning. Oskarshamn stiger till plats 184, som är det högst uppmätta resultatet någonsin i mätningens 21-åriga historia. 

Valets stora frågor kom inte med

Undersökningen genomfördes under januari till mars i år och valets stora frågor kanske inte riktigt kom med. 

– Alla pratar el- och energifrågor nu. Det är mångas livsverk som håller på att försvinna på grund av ökade elkostnader, säger Johnny Rönnfjord, näringslivsrådgivare på organisationen på Svenskt näringsliv som ansvarar för undersökningen. 

I undersökningen är det Hultsfred kommun som tappar mest i länet. De backar 65 placeringar och i nästan alla frågor är det nedåtpekande kurvor. 

– Många företagare i Hultsfred menar att kommunen under några år var helt koncentrerade på flyktingfrågan. Att man inte haft tid att ägna åt näringslivet. 

Att klättra på företagsrankingen är inget snabbt arbete. 

– Ett gott företagsklimat är ingen quick-fix utan resultatet av ett långsiktigt arbete som bygger på tydliga mål och fokus på god dialog. Målsättning, ledning och förståelse för företagens vardag är parametrar som kommunen äger själv och kan påverka. Har man fokus på det så kan man utveckla företagsklimatet i positiv riktning, säger regionchef Ulrica Bennesved

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt