Ramen ska matcha stilen på bilden och stilen på utrymmet den kommer att hänga i. Kom ihåg att konsten är stjärnan här, inte ramen; den är tänkt att förbättra din bild och inte överväldiga den. Välj en stil och färg som kompletterar konstverket eller kanske drar fram en specifik färg. Om du verkligen vill att konsten ska stå i fokus, skaffa en ram som har samma färg som väggen så att den visuellt försvinner.
Beroende på vad du vill förstärka med bilden bör du välja en ram därefter. En svart ram är inte bara en svart ram. Du kan ha 20 olika svarta ramar och de kan ta fram helt olika saker i bilden. Fundera på vad du själv tycker om och vad som passar in hemma, med utgångspunkt från bilden.
Hur väljer man tjocklek på ramen?
Det är så klart en fråga om smak, men det kan vara bra att tänka att ju större bild du har, desto större ram bör det vara. För då blir det oftast snyggast. Det är bra om det är proportionerligt mellan bilden och ramen.
Hur väljer man rätt storlek på passepartout?
Om du ska ha en passepartout, så bör den vara bredare än vad ramen än. Annars kan det lätt se trångt ut kring bilden i fråga. Grejen med en passepartout är att den ska öppna upp så att bilden syns tydligare. Den så att säga lyfter bort glaset från motivet.
Tavelglas
Ljus och fukt är konstverkens värsta fiender, så när du väljer glas för ditt verk finns det ett antal saker att tänka på. Klart bildramsglas är vanligast och billigast. Nästa är glas som är reflexfritt, så kallat clarityglas. Den tar även bort 70 procent av UV-strålningen, så att bilden inte bleks allt för snabbt.
Ramstilar
Det finns många färdiga ramar i olika stilar och färger för att passa ditt konstverk och din heminredning. Några populära ramstilar att tänka på när du gör ett ramval inkluderar:
Vita eller svarta ramar: Vita ramar, vanliga för konstgalleriväggar, är neutrala och håller det visuella fokus på konstverket. Du kan också skapa en minimalistisk gallerivägg med hjälp av olika svarta ramar.
Träramar: En utsmyckad träram är ett klassiskt val för canvastavlor och kan även kombineras med modern konst.
Skugglåda: Använd en skugglåda för att rama in 3D-objekt och minnen. Dessa ramar är tjockare än en standardram och gör att föremål ser ut att sväva i rymden.
Floatramar: I standardramar placeras konstverket direkt mot ramen. En flytande ram skjuter konstverket något bort från ramens kanter så att ramen inte täcker konstverkets kanter – detta ger en illusion av att konstverket svävar inuti själva ramen.