Det har skrivits mängder om de usla arbetsförhållandena på exempelvis Foodora. Bud i rosa jackor som under hög tidspress levererar mat under stark prispress. Men det finns alternativ.
– Vi har byggt ett team med personal som får goda arbetsvillkor, både när det gäller lön och arbetstid, säger Oskar Karlsson på Local Taste.
Efter att ha jobbat i Stockholm några år kändes det som rätt läge att flytta tillbaka till hemstaden Oskarshamn. Han hade länge gått och funderat på en affärsidé, där man levererade kvalitativ frukost av med lokala producenter. Han startade firman tillsammans med Alexander Engels.
Nu erbjuder de också matkassar till middagar på lördagar.
– Vi trodde att det var många som vill ha en hemlevererad god frukost med kvalitativa livsmedel. Idag har vi över 800 leveranser, säger han.
Utgångspunkten just nu är att merparten ska komma från lokala leverantörer, med stort fokus på hållbarhet och så lite matsvinn som möjligt.
– Då vi stänger våra leveranser på torsdagar och levererade först på lördagar, så vet våra producenter exakt hur mycket de behöver producera.
Kommer från närområdet
Affärsidén hos Local Taste är att packa och leverera frukost och middag ut till hushållen på lördagar. Och att innehållet ska komma från närområdet.
– Vi vill också ha det cirkulärt. Handlar man hos oss mer än en gång hämtar vi kärl och glasflaskor, som sedan tvättas och återanvänds. Vi vill minimera klimatavtrycken så mycket som möjligt.
Lokalproducerat, men är det också ekologiska varor?
– Så mycket det går. Men inte allt. Vi vet att exempelvis kunder efterfrågar kaffe, det kan vi inte hämta lokalt men letar istället en leverantör som garanterar goda arbetsvillkor och ekologiskt odlade bönor.
Ni började i en mindre ort istället för en storstad?
– Ja, det kan tyckas lite bakvänt. Men jag tror att det också är en del av framgången. Vi började i liten skala, där det inte finns någon direkt konkurrens med budad mat. Men det är inte omöjligt att nästa steg blir en etablering i en storstad.
Oskar berättar att de håller kontakt med både kunder och leverantörer, lyssnar på önskemål och problem.
– Vi har en chatt som öppnar redan vid 05 på lördagar så vi kan vara säkra på att kunderna fått det som de beställt.
Framtidsvisioner?
– Vi håller på att rebranda oss nu, bygga nya visioner. Sedan letar vi efter smör som är producerat lokalt. För allt smör i Småland är ett dåligt ordspråk, det finns inte någon producent här.