Annons:

Miljardsatsningen – Nybro kan bli världens första koldioxidnegativa kommun

Thomas Östros, vd Nordbex. Foto: Anders Blank

Miljardsatsningen – Nybro kan bli världens första koldioxidnegativa kommun

En satsning på tre miljarder kronor och planeras stå klart 2028. Nu har Nordbex presenterat sitt stora projekt i Nybro. Ska lagra 1 miljon ton koldioxid. 

Annons:

Det är en enorm klimatsatsning som presenterades under en presskonferens på Stora hotellet i Nybro under eftermiddagen. Nordbex har flugit lite under radarn och få, förutom de inblandade, har vetat vad som egentligen varit på gång. Men är planerna officiella. De planerar att bygga ett elkraftverk som ska matas med biomassa och ge el till 11 000 villor. Vilket i princip innebär att man kan försörja hela Nybro kommun med el. Och de går även ett steg längre. Koldioxiden ska lagras vilket innebär att anläggningen och elproduktionen blir helt ren. 

– Går allt som det ska kommer Nybro att bli världens första klimatnegativa kommun, säger Thomas Öströs, vd för Nordbex. 

Nordbex har samlat en mängd samarbetspartners för att få största möjliga kompetens inom området. Koldioxiden ska genom Green Cargo fraktas med tåg, sedan ska den upp till Norge och där via pipelines pumpas ner under havsbotten där den mineraliseras. 

– Jag är naturligtvis stolt över den här etableringen. Men det är så mycket mer än bara en affärsidé. Det är ett stort steg mot en hållbar framtid, säger Tobias Fagergård (S) kommunstyrelsens ordförande i Nybro kommun. 

Själva idén, berättar Thomas Öströs, kom under elkrisen för tre år sedan och räkningarna stack i höjden. Det är ingen revolutionerande innovation utan man har satt ihop delar från existerande komponenter och företag för att skapa hållbar elproduktion. Totalt handlar det om en investering på cirka tre miljarder. De vill sätta spaden i marken nästa höst och räknar med att anläggningen är klar 2028. Men då krävs att alla tillstånd hinner bli klara. 

Vad skiljer det här från anläggningen i Moskogen?

– Där bränner man biomassa för att ordna fram värme. Vi kommer istället att ta fram el. Om 20 år räknar man att elbehovet är dubbelt så stort som det är nu, där måste det finnas en beredskap, säger Thomas Öströs.

Det är en klimatsatsning som kan få stor påverkan. Problemet är koldioxidutsläpp, Nordbex har planerat fyra anläggningar till, bara dessa kommer tillsammans att dra ner landets utsläpp med 2 procent. 

De har som ambition att vara miljöklassade i alla led av tillverkningen. Under byggnationen kommer det att skapas mellan 250-300 arbetstillfällen. I drift kommer det att behövas ett 30-tal anställda.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt