Pauline Andersson har i dagarna flyttat in sin massageverksamhet i en lokal på Slottshotellet. Hon jobbar med spa-massage och Hot Stone-massage, här handlar det inte om hårda nypor och att knåda, det är istället en avslappnande , välgörande massage för både kropp och själ. Under sin utbildning fick hon lära sig att massera med olika oljor, och vilken påverkan dessa har på vårt sinne, fastnade för choklad och dess egenskaper.
– Jag tog kontakt med Johannas Choklad för jag visste hur de jobbade med sina produkter. Och jag sökte något ekologiskt, hållbart som inte innehåller massa tillsatser, så nu kommer jag använda en specialtillverkad produkt med 100 procent kakaobönor.
Låter kladdigt?
– Inte alls. Den värms upp med en neutral ekologisk massageolja som ger en skön känsla av total avslappning och lyx.
Johannas Choklad arbetar för att kapa alla mellanhänder och på så vis nå källan till råvaran. . Vi vill se att det är goda förhållanden på plantagen och att bönderna får bra betalt.. Detta i en bransch som ofta förknippas med bedrövliga arbetsvillkor. Men de är också noga med att kakaon ska odlas ekologiskt, utan några bekämpningsmedel. Det är inte bara viktigt med den chokladen som vi äter utan även den som ska användas till massage.
– Choklad är bra för det stimulerar produktionen av serotonin, kroppens lyckohormon. Det gör att du kan förbättra humöret och öka känslan av lycka av massagen. Vi som människor är behov av beröring och huden är ett av vårt största organ, massagetekniken är både välgörande och upplyftande tillsammans med bra och hållbara produkter.
Johanna Elmqvist, som driver chokladtillverkningen, tände direkt på iden. Hon tog fram en speciell choklad där bönorna kommer från ett område i Peru.
– Choklad är så välgörande och nyttigt. Det har en hög halt av antioxidanter som motverkar hjärt- och kärlsjukdomar. Det är roligt att kunna använda chokladen på ett annat sätt.
Så lite tillsatser som möjligt
Hon menar samtidigt att man kanske inte ska se choklad i allmänhet som hälsokost, utan var noga när man väljer sin choklad.
– Vi jobbar med en så ren produkt som möjligt. Med väldigt få tillsatser, i Paulines fall inga tillsatser alls utan bara 100 procent kakaobönor. Det här är en kreativ råvara som sätter få gränser när det gäller användningsområde.
Detta är också viktigt för Pauline.
– Jag är noga med de produkter som jag använder. Det handlar om oljor men naturligtvis även den här chokladen som Johanna har tagit fram. Ju renare och mindre tillsatser som finns, desto bättre för huden.