Annons:

  • Spelsugna revyrävar rev av nummer i rasande takt

    Sprackande final med extra allt. Foto: Richard Pihl

  • Spelsugna revyrävar rev av nummer i rasande takt
  • Spelsugna revyrävar rev av nummer i rasande takt

    Årets Kalmarsundsrevy är ett av ensemblens finaste stunder. Foto: Linda Leonhardt

Spelsugna revyrävar rev av nummer i rasande takt

Ett missat revyår gjorde nog bara gott. För årets Kalmarsundsrevy bjöd på underhållning med full kraft och många skratt. Och finalen bjöd på extra allt.

Annons:

Nyårsrevyer ska vara lite av Rapports årskrönika men med rappare tempo och betydligt fler skratt. Årets upplaga av Kalmarsundsrevyn lämnar nog ingen besviken. Första akten var så intensiv att golvet på Kalmar teater förmodligen vaknar upp med träningsvärk imorgon. 

Det kan inte vara lätt att vara Ove Martinsson och paret Rydell och skriva fräscha nummer i så här oroliga tider. Och man sitter och funderar när skrevs den här texten? Fas 1 eller 2 eller kanske 3 av pandemin. För det var naturligtvis mycket fokus på corona, kanske för mycket ibland, och det kan inte ha varit lätt att navigera mellan de olika perioderna mellan restriktioner och när samhället öppnade upp. Om det var tur eller skicklighet är osäkert men texterna kändes som de var skrivna förra veckan, så aktuella kändes dem. 

Flams och trams men också allvar

Det är flams, trams men också allvar. Efter att i rasande tempo gått igenom ett helt år, eller två, om IFK Kalmars succé, skyfall, elbrist, kolonibråk, Park i Parkens problem med både ljudvolym och drog i drink så drar man ner tempot. Ett vackert inramat foto på Kai Wiestål och en hyllningssång till en av Kalmars mest uppskattade personligheter som gick bort 2020. Det ger hela showen styrka och eftertanke. 

Numren i andra akten blir lite längre. En scen hanterar regeringskrisen, eller snarare kriserna, där det handlar om vem som ska få leka med vem i sandlådan. Anna Rydell framför en hyllning till Henke Rydström. Martin Rydell och Mathias Sundén spelar två vinterbadande, och en nyskapad trend, frispråkiga tanter som lockar fram skratt. Rutinerade men debuterande revyräven Jennie Rosengren får spela ut hela sitt register med sin skånska dialekt och agerar som om hon alltid hört till gänget. 

Produktplacering irriterar

En liten randanmärkning dock. I numret “Byggbänken” som är ett av de roligaste och handlar om en lunch från ett bygge där man bär man kläder med företagets logotype och visar en bild från en padelhall som också tillhör ett byggföretaget. Företaget är huvudsponsor och man skäms inte att berätta att själva titeln “Skruvat och vinklat” är taget med tanke på sponsorn. Det är förmodligen den tuffa ekonomisk verklighet som kulturarbetare ställs inför som innebär produktplaceringen, men det är samtidigt lite sorgligt. 

Avslutningsnumret är magnifikt. Här är röj och hårdrock som gäller. AC/DC och Meat Loaf i en så glittrande show att det nästan gör ont i ögonen. Kostymerna är som alltid en viktig och imponerande del av Kalmarsundsrevyn, men i finalen överträffar de allt annat vi har sett. 

Årets revy visar upp en bredd med sång, musik, humor, dans av högsta klass. Kan mycket väl ha varit Kalmarsundsevyns finaste stund.


Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt