Annons:

Ingemar Bernthsson, Magnus Kviske och Josef Appelqvist sätter upp föreställningen ”Ur Kepsen”. Foto: Privat.

Povel Ramel fyller 100 år – hyllas med show på teatervallen

I år skulle Povel Ramel ha fyllt 100 år. Detta uppmärksammas på TeaterVallen när Ingemar Bernthsson, Magnus Kviske och Josef Appelqvist sätter upp föreställningen ”Ur Kepsen” som är en hyllningsshow till Povels fantastiska gärning.

Annons:

Povel Ramel, född 1922 i Stockholm, var en svensk friherre, text- och revyförfattare, kompositör, pianist, sångare, komiker och skådespelare. 

Povel gick bort 2007, i år skulle han fyllt 100 år. Något som Revyprofilen Ingemar Berntsson vill uppmärksamma och hylla. 

– Det är en föreställning som bygger på Povel Ramels material, vi har valt ut ett 25-tal nummer ur hans digra samling. Det har inte varit lätt men någonstans måste man ju välja vad som ska vara med, säger Ingemar Bernthsson. 

Nygammal föreställning

Ingemar berättar att föreställningen har visats innan, nu är den dock mer anpassad till en krogscen.

– Jag och Magnus Kviske körde föreställningen för tio år sedan, första gången jag körde den är nästan 40 år sedan. Då var det en större uppsättning med fler artister och en stor orkester. Nu är den mer anpassad till en krogscen. Självklart kommer vi att lägga in lite nytt också, säger han.

Povel Ramels betydelse

– Det finns få, om någon, som skriver på sättet Povel gjorde. Hans ordval och språkbehandling var något helt annat. Man kan inte annat är beundra honom när man börjar jobba med materialet, säger Ingemar och fortsätter:

– Han var även en fantastisk musikant. Han hade ofta en passage i sina föreställningar där han satt vid flygeln och lekte fram melodier. Povel hävdade själv att han inte var någon vidare pianist, alla som själv har försökt spela piano skulle märka att han var en strålande pianist. 

Ingemar beskriver ytterligare en aspekt som gjorde att Povel utmärkte sig. 

– Han var aldrig partipolitisk i sitt skrivande, han var dock inte helt utan samhällskritik. Han smög in sina budskap utan att vara för politisk. Det finns både vacker, fartfylld och ploj-aktig musik. Povel Ramel har betytt otroligt mycket för mig och han är en stor inspirationskälla.

Teatervallen

Hyllningsshowen till Povel Ramel heter “Ur Kepsen” och spelas på Teatervallen i Kalmar den 21 oktober, 22/9, 28/9, 29/9 samt 4/10 och 5/10. 

– Det ska bli jätteroligt. Vi repade lite i går kväll och tittade på lite nytt material. Det är mycket som man skulle vilja ha med, föreställningen kommer innehålla både “klassiker” och guldkorn som man kanske inte känner till, avslutar Ingemar Berntsson.      


Annons:

Elliot Klint

elliot.klint@gmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt